Kategóriák
C évben Heti hírlevél elmélkedései

Évközi 8. vasárnap C év

2022

A szív bőségéből szól a száj
Amikor az ember idegen nyelvet tanul, először is a szókincset kell megszereznie. Anélkül nehezen tud beszédbe elegyedni. De nem is muszáj ilyen messzire menni. Egy gyermek beszédének fejlődéséhez is szükség van arra, hogy sokat beszéljenek a környezetében, és vele. Az iskolában is, amikor megtanul egy-egy verset vagy más memoritert, igazából a szókincse gyarapodik.
A szív bőségéből tudunk szólni. Ahhoz pedig sok tapasztalat szükséges.
Sokféle emberi kapcsolatunkban tanuljuk, hogy ne csak a külsőt nézzük. Olyan könnyen meglátjuk mások hibáját! A magunké felett pedig oly gyorsan elsiklunk. Ha valami zavar, bánt a másikban, érdemes átgondolnom, én hogyan állok az adott területen.
A kezdődő nagyböjt alkalmat ad arra, hogy szívünk bősége növekedhessék. Keressük ezért bátran a csendet! Azt gondolom, és arra hívom a testvéreket, hogy ne csupán különféle tetteket végezzünk, hanem arra fektessük a hangsúlyt, hogy találkozzunk személyes megváltónkkal, Jézus Krisztussal!

2019

A szív bőségéből szól a száj
Lukács evangéliumának nagy beszéd sorozata, amely hasonló Máté hegyi beszédéhez, az emberi kapcsolatokra irányítja figyelmünket. Ahhoz, hogy egymás felé forduljunk, arra van szükség, hogy meg tudjuk szólítani a másikat. Emberi voltunkhoz hozzátartozik a beszéd.
Érdekes figyelni a felnövekvő gyermeket, ahogy egyre többet ki tud mondani, ahogy fejlődik a beszéde. Ha szülei, családja sokat beszél hozzá, többet fog tudni mondani. Ha a fiatal sokat olvas, tanul verseket, növekszik a szókincse. Ha egyre többet lát, tapasztal a világból, növekszik kifejezőképessége. Mindez pedig a beszédét is segíteni fogja. Sokat elárul rólunk, mit és hogyan mondunk.
Ahogy nem könnyű szavakba önteni, amit el szeretnék mondani, úgy nem könnyű megérteni a másik embert. Odafigyelés, nyitottság szükséges hozzá.
A ma embere ugyanakkor állandó „zajban” él. Nem tud mit kezdeni a csenddel. Nehezen hallgatja meg a másikat, mert azt gondolja, azonnal megoldást kell javasolnia. Mindebből az következik, hogy nem engedi leülepedni a kapott benyomásokat, közléseket. Ezért sokkal nehezebben fog tisztán látni.
Ma próbáljunk meg kicsit csendben lenni, befelé figyelni! Keressünk a kezdődő nagyböjtben alkalmakat, amikor el tudunk csendesedni! Figyeljünk oda arra, mit és hogyan mondunk!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük