Kategóriák
C évben Heti hírlevél elmélkedései

Advent 4. vasárnapja C év

2021

Boldog vagy, mert hittél!
Advent 4. hetére fordulva a két titoktudó asszony áll előttünk. Mária sietve elmegy Erzsébethez. Nem azért, hogy az angyal szaváról megbizonyosodjék. Sokkal inkább azért, hogy megossza örömét. A külső szemlélő két gyermeket váró asszonyt láthat. Aki viszont túlnéz a láthatón, a remény embereit fedezi fel.
Karácsonyra készülve mi az én reményem? Mit várok az idei ünneptől?
Számos lehetőség lesz a találkozásra. Rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel. Vajon mennyire lesz, mennyire marad Jézus a középpontban? Hiszen az ünnep lényege az Ő születésnapja.
Erzsébet szava az áldás szava. Karácsonyra készülve határozzuk el, hogy jót mondunk egymásról! Milyen jó lenne, ha egymást is dicsérnénk ezekben a napokban, és nem csupán a finom ételeket!
Erzsébet azzal fordul Máriához, hogy boldog vagy, mert hittél. Hol tapasztaltam meg már a hit boldogságát? Milyen jó lenne, ha ránk is mondhatná a környezetünk: boldog vagy, mert hittél!
Ha egyre jobban Krisztus kerül életünk középpontjába, ha az ünnep valóban róla fog szólni, akkor karácsonyi köszöntésünk igaz és mélyről jövő lehet: áldott karácsonyt kívánunk!

2018

Találkozások időszaka
Az evangélium beszámolója szerint Mária útra kel, és Erzsébethez siet. Találkozásuk számos művészt ihletett meg. Erzsébet szavai bekerültek talán legkedvesebb imádságunkba is.
A Szűzanya majd újra elindul, ekkor már Józseffel, hogy Betlehembe menjen, hiszen ott kell születnie a Megváltónak. A csoda megtörténik, az Ige testté lesz, a megtestesülés titka áll előttünk.
Akkor, ott Betlehemben néhányan felkapták fejüket, meghallották az angyalok énekét. Ma vajon minket megérint az ünnep? Meglátom Isten ajándékát, működését? Olyan könnyen elborít a rutin, a megszokás, hogy a lényeget lassan elfelejtjük.
Mária Jézust hordozva megy Erzsébethez. Amikor a következő napokban elindulunk meglátogatni rokonainkat, vajon Jézust magunkkal visszük-e?
Szerencsés idén a naptár rendjében, hogy a mai vasárnappal hangolódunk az ünnepre. Kérjük bátran Isten kegyelmét, hogy segítsen széppé tenni karácsony szent napjait!

2015

A két titoktudó asszony
Advent utolsó napjai az ünnepre való közvetlen előkészület ideje. Az evangéliumok Jézus születését megelőző eseményeket tárják elénk. Máté szűkszavú, csak a lényegeset említő beszámolója után Lukács történetei segítenek karácsony titkának elmélyítésében. Ezek az epizódok: a Keresztelő születése körüli események, az angyali üdvözlet, Mária és József útja Betlehembe. A mai evangélium Mária és Erzsébet találkozását tárja elénk. Az angyaltól kapott hír nyomán Mária segíteni indul. A két édesanya és gyermekeik találkozása megragadta a keresztények gondolkodását, így váltak Erzsébet köszöntő szavai napi imádságunk részévé.
Számomra mit jelentett eddig a karácsonyi készület? Miben lettem több ebben az adventben? Miben kerültem közelebb a másik emberhez? Miről sikerült lemondanom, mit sikerült leküzdenem? Hogyan alakult Istennel való kapcsolatom?
Az utolsó napok a legnehezebbek. Számos feladatot csak ilyenkor lehet elvégezni, és ezeket sűrítik azok, amiket nem volt módomban eddig megtenni. Éppen ezért fontos, hogy napról napra legyen időm megállni, elcsendesedni, hogy az ünnep hangulata egyre jobban lelkembe ivódhasson!

2012

Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse
Jelenits István (aki az elmúlt vasárnap volt 80 éves) gondolataiból idézek.
Mária „sietve” felkeresi Erzsébetet. Találkoznia kell azzal, aki szintén részese a titoknak. Az „áldott vagy te az asszonyok között” hebraizmus, a héber nyelv specialitása. Összehasonlítást fejez ki: „áldottabb vagy te minden asszonynál”. Szemléleti többlete is van az összehasonlítás nálunk szokásos fogalmazásával szemben. Mintha újra és újra emlékeztetni akarna rá, hogy Mária számára az a páratlan szerep nem kiváltság, hanem olyan ajándék, amely mindennél inkább közénk utalja őt. Főként az asszonyok közé: az ő anyaságuk titka teljesedik be Mária anyaságában. Mária magnificátot énekel. (a mai evangéliumban nem hangzik el) Isten Anyjának páratlan boldogságát szóvá lehet tenni egy meglevő imádság ujjongó szövegével. (Eddig Jelenits tanűr úr gondolataiból)
Mit tanulhatunk a két titoktudó asszony találkozásából? Mária meg akarja osztani a vele történteket olyan valakivel, aki megérti, mert ő is Isten csodájának részese. Meg tudom-e osztani a velem történteket? Örömeimet és gondjaimat? Mária Jézust viszi a szíve alatt. Viszem-e Jézusomat magammal mindennapi útjaimon? Ez azt jelenti, hogy Jézus mindig velem van, elkísér, éppen ezért úgy is kell viselkednem. Vannak-e olyan imáim, amelyekkel akár örömömet, akár bánatomat ki tudom fejezni?
Karácsony közvetlen közelébe értünk. Az idei év abban segít, hogy a vasárnap, amely közvetlenül megelőzi, elcsendesülésével felkészít az ünnepre. Használjuk ki a mai napot az elmélyülésre, hogy holnap este igazi örömmel ünnepelhessünk!

2009

És az Ige testté lett, és közöttünk lakozott.
Advent utolsó napjaiban, az evangéliumokból végig olvassuk Jézus születését megelőző eseményeket. Máté a családfában belehelyezi Izrael családjába a megszülető megváltót, megalapozva, hogy bemutathassa, Ő az, akit a próféták ígértek. Lukács párhuzamosan mutatja be a Keresztelő és Jézus születését. Ezekben a napokban hallhatjuk és átélhetjük, hogy Isten gondoskodik az emberről, szeretettel fordul hozzá, és fel akarja emelni az elesett emberiséget.
Máriával járhatunk ezekben a napokban. Aki hittel fogadja az angyal szavát, elsiet, hogy segítségére legyen rokonának, Erzsébetnek, és hálaadó énekével kifejezi Isten felé fordulását.
Hogyan haladok én a krisztusi úton? Arra törekszem, hogy megtegyem akaratát? Keresem, mit akar rajtam keresztül tenni az Isten?
Karácsony ünnepe a kapcsolatoknak az ünnepe. Azzal, hogy felfedezem, minek is örül a másik, erősítem a szeretet kapcsolatot. Azzal, hogy időt szánok a másikra, hogy keresem a kedvét, örömét, erősítem a szeretet kapcsolatot.
Induljunk bátran Máriával, halljuk meg az angyal szavát, mondjunk igent Isten akaratára, találjuk meg azt, akinek most a legnagyobb szüksége van segítségünkre!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük