Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Mária Magdolna

Evangélium:
A hét első napján, (Húsvétvasárnap) kora reggel, amikor még sötét volt, Mária Magdolna kiment Jézus sírjához. Odaérve látta, hogy a követ elmozdították a sírtól. Amint ott sírdogált, betekintett a sziklasírba, és ahol Jézus holtteste feküdt, két, fehér ruhába öltözött angyalt látott. Ott ültek, az egyik a fejnél, a másik a lábnál. Így szóltak hozzá: “Asszony, miért sírsz?” “Mert elvitték az én Uramat – felelte -, és nem tudom, hová tették.” Ezzel hátrafordult, és íme, Jézus állt előtte. Nézte, de nem ismerte föl, hogy ő az. Jézus megkérdezte: “Asszony, miért sírsz? Kit keresel?” Mária Magdolna azt hitte, hogy a kertész az, és így válaszolt: “Uram, ha te vitted el, mondd meg, hová tetted, hogy magammal vihessem.” Jézus erre megszólította: “Mária!” Mária felkiáltott: “Rabbóni!” vagyis “Mester”! “Ne tartóztass! – felelte Jézus. Még nem mentem föl az Atyához. Te most menj testvéreimhez, és vigyél hírt nekik! Fölmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.” Mária Magdolna elsietett. Hírül vitte a tanítványoknak: “Láttam az Urat.” – És elmondta, amit az Úr üzent.
Jn 20,1-2.11-18

Elmélkedés:
Június 3-án szentatyánk, Ferenc pápa rendelkezett arról, hogy a mai nap ünnep rangot kap az eddigi emléknap helyett. Ahogy olvastuk az evangéliumban, miután találkozik Jézussal elmegy az apostolokhoz és hírül adja nekik, láttam az Urat.
Mi is találkoztunk az Úrral, a Feltámadottal. Valóban uramnak tekintem-e Jézust? Valóban hiszem-e a feltámadást? Elviszem-e ezt az örömhírt másoknak?
Mária Magdolna keresi Jézust, keresése eredményes lesz, találkozik Mesterével. Ha kitartóan keresem Jézust, én is találkozom vele imádságomban, a Szentmisében, a Szentírás olvasásában. Kitartóan, nyitott szívvel kérjem, hívjam őt napról napra!

—-

Mária Magdolna könnyein keresztül nem ismeri fel a Mestert. Ragaszkodik ahhoz, akit a földön megismert. Jézus azonban a nevén szólítja. Ez a megszólítás letörli a könnyeket, átformálja a szeretetet, a ragaszkodást.
Mi az, ami akadályozza a tisztán látásomat? Ami elhomályosítja a valóságot, ami nem engedi, hogy a hit szemével nézzek?
Mária Magdolna feladatot kap. Vigyél hírt a találkozásról!
Jézus engem is, minket is a nevünkön szólít, hogy a hit szemével nézzük a világot. Majd elküld minket is, hogy mondjuk el, amit látunk és hallottunk.
Induljunk bátran útnak, Mária Magdolna lelkesedésével, hogy egyre többen meghallják a Feltámadott üzenetét!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük