Kategóriák
Versek

Nagy László: Tűz

Nagy László: Tűz
Tűz
te gyönyörű,
dobogó, csillag-erejű
te fűtsd be a mozdonyt halálra,
hajszold, hogy fekete magánya
ne legyen néki teher,
tűz
te gyönyörű,
ihlet, mindenség-gyökerű,
virágozz a vérző madárban,
égesd, hogy a sorsot kimondja,
nem hamuvá izzó csontja,
virrasztó igéje kell,
tűz
te gyönyörű,
jegeken győztes-örömű,
ne tűrd, hogy vénhedjünk sorra
lélekben szakállasodva,
hűlve latoló józanságban,
ahol áru és árulás van,
öltöztess tündér-pirosba,
röptess az örök tilosba,
jéghegyek fölé piros bálba,
ifjúság királya,
tűz!


A húsvéti időszakban sokszor eszünkbe kellene jutnia az emmauszi tanítványok mondatának: „ugye lángolt a szívünk…” Mert nagy a baj, ha most az elején nem érezzük ezt. A tüzet, a lelkesedést ott hordozzuk mindannyian magunkban. A nagy kérdés csak az, hogy engedjük-e kialudni, vagy inkább tápláljuk égését.
Nagy László versében sok-sok apró részletre irányítja figyelmünket. Nézzünk ezek közül néhányat!
„hajszold, hogy fekete magánya ne legyen néki teher”
2 dolgot tehetünk. Ha nem szeretnénk magányosan élni, keressünk közösséget, ahol megértenek minket, ahol olyan emberekkel lehetünk együtt, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak. De ebben a mondatban benne van az érem másik oldala is. Ha nem találunk ilyen helyet, akkor se adjuk fel a küzdelmet. Legyünk bátran magányos hősök, ha csak úgy érhetjük el célunkat.
„virágozz a vérző madárban…” minden vérző, haldokló, meghaló ember virágzik, ha valaki továbbviszi életéből mindazt, ami étékes volt, ami szép. Krisztus bennünk virágzik, ha követjük a szeretetet, amit Ő elénk élt.
„lélekben szakállasodva…” Igazi életkorunkat lelkünk mutatja meg. Kívülről, a külső burkot tekintve öregszünk. Ez azonban átmenet, közeledés egy másik ország kapujához. Az újjászületés, amelyről Jézus olyan szépen beszél Nikodémusnak, ezt próbálja elénk vetíteni. Fizikai értelemben öregedünk, lelkileg viszont. fiatalodhatunk nap, mint nap, ha akarunk.
Ma nézzük meg, mikor lelkesedtünk utoljára, és miért? Ma engedjük, hogy a szentírási szakaszok olvasásakor lángoljon a szívünk. Ma higgyük el, hogy a tűz, a Szentlélek bennünk él! Ma próbáljuk megérteni, hogy Krisztus szeretete minket is sürget. Az apostol buzdítása személy szerint nekem, nekünk szól!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük