Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Évközi 31. hét, péntek

Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: “Egy gazdag ember előtt bevádolták intézőjét, hogy eltékozolja ura vagyonát. Erre ő magához hívatta és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj számot gazdálkodásodról, mert nem maradhatsz tovább intézőm. Az intéző így gondolkodott magában: Mitévő legyek, ha uram elveszi tőlem az intézőséget? Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek házukba, ha gazdám elmozdít az intézőségből. Egyenként magához hívatta tehát urának adósait. Megkérdezte az elsőt: Mennyivel tartozol uramnak? Azt felelte: Száz korsó olajjal. Erre azt mondta neki: Vedd elő adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet. Aztán megkérdezett egy másikat: Te mennyivel tartozol? Száz véka búzával – hangzott a válasz. Fogd adósleveledet – mondta neki – és írj nyolcvanat. Az úr megdicsérte a hűtlen intézőt, hogy okosan járt el. Bizony, a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál.”
Lk 16,1-8


Elmélkedés:
Addig üsd a vasat, amíg forró! Addig tedd a jót, amíg teheted.
A hűtlen intéző még hivatali idejében igyekezett valami gesztust tenni az adósok felé. Ha úgy nézzük, hogy a kamatból enged el, akkor nem is károsítja meg igazából gazdáját.
Nyilván nem az intéző hűtlenségét és ügyeskedését akarja Jézus példaként elénk állítani. Inkább a leleményességét, előre gondolkodását követhetjük.
Hova tartunk, merre tart életünk? Szeretnénk-e, hogy befogadjanak a mennyei hazába? Mit teszünk ezért? Még van lehetőségünk megtenni, ami tőlünk telik! Törekedjünk arra, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodnunk!
—-

A hűtlen intéző megretten, amikor számadásra szólítják. Tegyem fel a kérdést magamnak: mit bíztak rám? Mit kaptam az Istentől, milyen tulajdonságaim, képességeim vannak, mihez van tehetségem? Az intéző eltékozolja ura vagyonát. Én mit tékozolhatok el? Amikor kiszalad kezemből az idő, amikor csupán múlik és nem telik, akkor valamit eltékozoltam. Ha nem veszem észre a kínálkozó lehetőséget a jó megtételére, akkor valamit eltékozoltam. Amikor nem tudatosan élek, irányítom az életemet, akkor valamit eltékozoltam. Ma vizsgáljam meg, mennyire tudatos az életem, mennyire figyelek az elém táruló lehetőségekre?

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük