Kategóriák
Heti hírlevél elmélkedései

Vízkereszt

2023

Mária Rádiós elmélkedés

2023.01.06 Mária Rádió

2019

Láttuk csillagát napkeleten
Vízkereszt ünnepének gyökere, az Egyiptomban megerősödött ünneplés, amelyben Jézus megkeresztelkedésre emlékeztek. Egyes tévtanítók azt vallották, ekkor lett Jézus istenivé. Hamarosan azok körében, akik vallották Krisztus valóságos Istenségét és valóságos emberségét, az ünnep Jézus Istenségének megnyilvánulása lett. (Epifania Domini) Három szentírási esemény kapcsolódott, a bölcsek látogatása, a keresztség és az első csoda. Keleten Jézus keresztsége vált hangsúlyossá, nyugaton a bölcsek érkezése.
Láttuk csillagát napkeleten … Elindultak, kiléptek a megszokottból, mert felfedezték a csillag hívó üzenetét. Mi a csillag számomra? Merek-e kilépni a kényelmesből, a megszokottból Isten hívására? Merek-e kicsit másképp tenni? Mennyire vagyok nyitott a jelekre?
Nekem is el kell indulnom Isten és a másik ember felé.
Milyen ajándékot tudok vinni magtammal? Milyen értékeim vannak, amelyet mások szolgálatába állíthatok?
A bölcsek hazatértek, és magukkal vitték a találkozás örömét. Mennyire tudom magammal vinni a Jézussal való találkozás örömét?

2013

Láttuk csillagát napkeleten!
Az ünnep gyökerei:
– Az egyiptomi pogány napforduló ünnepe január 6-án volt. Az örökké tartó idő pogány istensége, Aión Alexandriának, a hellenista kultúra központjának védő istensége volt.
– A gnósztikusok január 6-án vagy 11-én Jézus keresztségét ünnepelték. Ők azt tartották, hogy Jézus közönséges ember volt, keresztségekor Istennek a szelleme szállott rá.
– A görög kultúra „egyedistenhitre” törekvése azonosította a különböző nemzeti istenségeket. Aiónt a napistennel azonosították, így a vízkereszt tulajdonképpen Jézus születésének lett ünnepe keleten.
Az ünnep a IV. század elején keletkezett, (312-325 között) amelyben egybekapcsolódott a bölcsek látogatása, Jézus keresztsége és a kánai menyegző. Ugyanis Dionüsosnak, a bor istenségének egy bor csodát tulajdonítottak, amelyet január 6-án ünnepeltek. Nyugaton ez az ünnep Jézus istenségének megnyilvánulása néven vált elterjedtté.
Kelet és nyugat gyakorlata a középkor elején más hangsúlyt kapott. Keleten ezen a napon is kereszteltek, ebből fakadt a nagy vízszentelés. Az ünnep magyar elnevezése erre utal.
Mára az ünnep hármas tartalmából csak a napkeleti bölcsek látogatása maradt meg. Jézus keresztségét jövő vasárnap ünnepeljük, a kánai menyegző csodáját pedig a következő vasárnap olvassuk az evangéliumban.
A csillag fényforrás. A mi igazi csillagunk Jézus Krisztus, őt akarjuk követni, az Ő nyomában szeretnénk járni. Ha nyitott szemmel és szívvel követem, megtapasztalhatom Istenségét, kegyelme erejét, szeretetét.

2012

Krisztus megjelent nekünk, jöjjetek, imádjuk!
Vízkereszt ünnepének a gyökerei a IV. század kezdetére nyúlnak vissza. Gnosztikus szektás mozgalmak Jézus keresztségét ünnepelték január 6-án vagy 11-én. E mögött azt láthatjuk, hogy ők Jézust csak embernek tartották, és a keresztséggel vett fel egy fajta istenséget. Január 6-a az óegyiptomi naptár szerint a téli napforduló ünnepe volt.
Az igazhitű keresztények ezen a napon Jézus születését ünnepelték. Ő az örökkévalóság királya, aki minden pogány istenség felett áll. Január 6-ához kapcsolódik még a pogány Dionüszosz ünneplése, aki a bor istensége. Innen kapcsolódik az ünnephez a kánai menyegző csodájának bekapcsolása. Jézus nagyobb a pogány istenségnél.
A IV. század második felében, a karácsony ünnepének elterjedésével a születés motívumát a bölcsek látogatása vette át.
A keleti egyház ezen a napon tartja a nagy vízszentelést. Görög katolikus testvéreink liturgiájában 6-án ez meg is jelenik.
Az ünnep jelentése Jézus Istenségének megnyilvánulása. Mindhárom mozzanatában megláthatjuk.
A bölcseket csillag vezeti Jézushoz. Az ajándékok Istennek szóló ajándékok. Vajon ki az én csillagom, aki vezet életemben, és az hova vezet? A csillag a régi ember számára útjelző, az éjszakában irányt mutató fény. Életem csillaga akkor jó, ha a jó cél, az örök élet felé vezet.
Jézus keresztségekor az Atya szózata hallatszik. Ez a mennyei szó engem is megszólít, szívemben újra és újra felhangzik. Meghallom-e, igyekszem-e követni?
A kánai menyegzőn Jézus első csodája történik. Hallom-e Mária szavát: tegyétek, amit Fiam mond! Igyekszem-e hallgatni Jézus szavát, és meg is tenni azt?
Jézus ma is meg akarja mutatni magát nekem, neked, mindenkinek! Rajtam keresztül tud másokhoz szólni, ha engedem!

2010

Láttuk csillagát napkeleten!
Urunk születése után a karácsonyi időszak másik fő ünnepe Vízkereszt ünnepe. Görög elnevezése epiphania Domini, az Úr megjelenése. A mai liturgikus szövegek csak kicsit utalnak rá, de Jézus megjelenése hármas módon történik ebben az ünnepben. A bölcsek – pogány tudósok – előtt a csillag jelenség által, Jézus megkeresztelkedésében, amikor az Atya szózata hallatszik, a Keresztelő pedig rámutat Jézusra, és a kánai menyegzőn, az első csodában. Az első kettőt évente ünnepeljük, a harmadik, a kánai menyegző csodája idén a 2. évközi vasárnap evangéliuma. Így alkalom kínálkozik mindhárom megjelenés átgondolására.
A bölcsek, akik valószínűleg csillagászok voltak, felfedezik a különleges égi jelet, és elindulnak a csillag nyomában. Vajon ki az én csillagom, akit követek? Felismerem-e a jelet, amely nekem szól? A ma embere keresi a csillagokat, de csupán földi csillagokat talál. Olyanokat, akik egy területen kiemelkednek, de életük nem igazán követendő példa. Merek-e kérdezni, ha eltévedtem, illetve tudom-e, hol vannak a biztos pontok, ahol újra rátalálhatok a csillagra? A ma embere a kérdezést gyengeségnek tartja, amit persze nem akar kimutatni, így inkább megáll, vagy tévúton marad. Én magam tudok-e csillaga lenni a másik embernek? Olyan-e az életem, amely a krisztusi utat mutatja? Hiszen bennem is meg akar jelenni, rajtam keresztül is meg akar mutatkozni Jézus, hogy szeretete egyre jobban látható legyen a világban!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük