Kategóriák
C évben Heti hírlevél elmélkedései

Évközi 7. vasárnap C év

2019

Mindennapi kapcsolataink
Benne élünk a világban. Tesszük a dolgunkat a hétköznapokban. Talán még a fülünkben cseng, hogy hinni a templomban kell, Az idősebbek még emlékeznek a visszaszorított egyházra. Nehogy megtudják a munkahelyemen, hogy templomba járok, mert még baj lesz belőle.
Ma egy másik veszély fenyeget, a kényelmesség. Az a fontos, hogy nekem jó legyen. A másikkal mi van, az nem igen érdekel.
Kapcsolatok nélkül nem tudunk élni. Azok társaságát keressük gyakran, akik hasonlóan gondolkodnak. Ez egy természetes védőburkot ad.
Ebben a szemléletben, életmódban könnyen elvész keresztény hitem.
Jézus szava a mai evangéliumban fel kell rázzon bennünket. Nem elég csak a templomban kereszténynek lennem. Kevés az, ha csak vasárnap élek keresztény módon.
Miben lehetek más a környezetemnél? Elsősorban az irgalmassággal, szeretetem kifejezésével, a másik ember felé fordulásommal, megbízhatóságommal.
Nem egyedül kell mindent tennünk. Velünk a Lélek, Isten ereje, és támogat a közösség, amelyben élünk.

2007

Legyetek irgalmasok, amint Mennyei Atyátok is irgalmas!
Individualista, önzésre hajló világban élünk. Milyen nehéz ebben a világban a másik emberre figyelni! Még azokra is, akikkel jó a kapcsolatunk, akikkel szeretet-kapcsolatban vagyunk. Sokszor talán próbálkozunk azzal, hogy ismeretlenekre valamennyire figyeljünk; ha át kell adni az ülőhelyet a buszon, ha az udvariasság tetteit hajtjuk végre. A legnehezebb azokra figyelni, akik ellenszenvesek, akikkel nem jó a viszonyunk, akik megbántottak.
Jézus ma arra hív minket, hogy mindenkire figyeljünk, mindenki felé a szeretet tetteivel közeledjünk. Ahogy Dávid nem öli meg Sault, bár megtehetné, hanem irgalmasságával a kapcsolatuk rendezése felé tesz lépést. Ahogy számtalanszor tudunk mi is megbocsátani a másiknak, újra kezdeni kapcsolatunkat, felülemelkedni a vitás kérdéseken, megbeszélni, elrendezni közös dolgainkat. Azzal válhatunk jellé a világban, hogy szeretettel vagyunk egymás iránt.
Az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit összegyűjtötte a keresztény hagyomány. Igyekezzünk életünkben megvalósítani ezeket!
Nagyböjt időszaka kezdődik a héten. Nagyböjtünk mottója lehetne: felelősséggel a másik emberért, felelősséggel a világért. Itt az alkalmas szent idő, hogy tudatos életet éljünk, hogy a kísértéseknek ellenálljunk, hogy megtapasztaljuk Jézus jelenlétét életünkben, hogy a megtérés útját felfedezzük, és haza tudjunk indulni az atyai házba, hogy az embert felemeljük, miközben hibájától szeretnénk megszabadítani. Nagyböjt szent idejével Isten reményt és jövőt akar adni. A nagyböjti időszak tudatosan vállalt cselekedetei, önmegtagadásai jellé válhatnak környezetünkben, amelyekre felfigyelhetnek a körülöttünk élő emberek. Jelként megélt életünk megnyithatja az emberek szívét, hogy befogadják az irgalmas Isten üzenetét: Reményt és jövőt adok nektek!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük