Kategóriák
A évben Heti hírlevél elmélkedései

Évközi 28. vasárnap A év

2023

Gyertek a menyegzős lakomára!
Meghívót kaptunk egy találkozásra, egy ünnepre. Meghívót kaptunk az üdvösségre.
Kitől kaptam az invitálást? Érdemes felidézni azokat, akik Isten üzenetét közvetítették felém. Ki és mi segít ezen az úton? Isten társakat, közösséget adott mellém.
Gyakran mi vagyunk azok a szolgák, akiknek ki kell menni a terekre, a kereszteződésekre, hogy meghívjuk az ott lévőket. Vajon hogyan tudom megszólítani a másik embert?
Időnként van, hogy magam keresek kifogásokat, miért nem veszek részt valamiben. Kényelmességem, számos egyéb feladatom eltávolítanak a menyegzős asztaltól. De a hívás újra és újra hangzik: gyertek a lakomára!

A Mária Rádióban 2023.10.13-án elhangzott hittanóra, amelybe a mai evangéliumról van szó.

2020

Minden készen áll, jöjjetek a menyegzőre!
Az elmúlt vasárnapokon a szőlőskertről szóló példabeszédekben szemléltük Isten Országát. Ma egy másik – szintén gyakori – kép tárul elénk a lakomával. Már az ószövetségben, ahogy Izaiás leírja, a bőséges lakoma az Istennel való együttlét helyzete. Jézus is alkalmazza ezt a példázatot.
Természetes, hogy nekünk is szól a meghívás: minden készen áll, gyertek! Máté evangéliumában az elutasítás szelídebb. Földet, házat vettem, most nősültem. Lukácsnál erőszakba torkollik a meghívás. Érdemes megfigyelni, milyenek az első reakcióim egy hívásra! Milyen gyakran van, hogy elsőre, gondolkodás nélkül nem-et mondok! Vagy éppen elodázom a választ. Ráérek még indulni, nem kell annyira elsietni. Csak el ne felejtsem, hogy az ajtó egyszer bezárul!
Hol van a menyegzős ruhád? Talán furcsa, hogy az útkereszteződésekből szinte bekényszerített embertől számon kéri a gazda. Ismerjük a korabeli gyakorlatot, hogy a meghívóhoz megkapta az illető a megfelelő ruhát is. Ha nem volt rajta, azzal a nemtörődömségét fejezte ki, vagy éppen a meghívó személyét utasította el, vetette meg.
Megkaptuk a meghívót a menyegzős lakomára. Milyen állapotban van a ruhám? Az, amelyet a keresztségkor kaptam. Készen állok-e belépni a lakomára?
Minden szentmise alkalom arra, hogy tisztán tartsuk menyegzős ruhánkat, hogy majd örömmel léphessünk be az égi lakomára.

2017

Meghívó a lakomára
A Szentírás kedvelt képe az örök életről a bőséges lakoma. Mindannyian megkaptuk a meghívót erre a menyegzőre.
Ki a meghívó? Maga az Isten.
Isten, akiről állítjuk, hogy jó, és jónak alkotta a világot. Aki bőséges lakomát rendez, ellát minden szükséges dologgal, kegyelemmel, erővel és hazavár bennünket. Újra és újra hív, de nem vég nélkül. Egyszer elérkezik a pillanat, amikor bezárul a kapu, amikor már nem lesz lehetőségem eleget tenni a meghívásnak. Nem azért, mert Ő nem akarja, hanem, mert én visszautasítottam.
Hogyan érkezem a menyegzőre? Hogyan készülök az ünnepre? Minél többet beleadsz, annál többet visszakapsz. Persze nehéz a készülődésben, hogy nem tudom a napot és az órát. Viszont ez segít az állandó készenlétben. Minden apró ünneppel, amit jól előkészítettem itt a földön, amibe befektettem energiáimat, egyben készület a nagy, végső ünnepre.
A menyegzős ruhát a meghívó adja számunkra. Egy életen át hordjuk, ápoljuk, tisztogatjuk. Ha rajtunk van, bármennyire is megviselte az élet beléphetünk a menyegzőre.

2014

Meghívót kaptunk a menyegzős lakomára!
Az ószövetség kedves képe Isten országáról, gondoskodásáról a lakoma. Izaiás könyve is egy ilyen képet tár elénk. Erre a lakomára kaptunk meghívást.
Van, aki el sem indul, van, aki eltéved az úton. Mi, akik hétről hétre hallgatjuk Isten szavát, haladunk az úton, remélhetőleg jó irányba.
Erre az útra kaptunk menyegzős ruhát (keresztelő). Ezt a ruhát őrizzük, ha kell, tisztítjuk (szentgyónás). Nem elrejtenünk kell, hanem használnunk, mert megvéd, mert jelzi önmagunknak is, másoknak is, hova tartunk. Kaptunk erre az útra erőforrást. Ezek a napi imádság, a Szentírás olvasása, a szentségek vétele. A mindennapok szentségének is nevezzük az Oltáriszentséget. Az úton megerősít a közösség, amelynek tagjai vagyunk, amelyben egymást segíthetjük, erősíthetjük.
Milyen az én menyegzős ruhám? Nyilván, ha használom, koszolódik, elhasználódik. De van lehetőség a tisztításra. Használatra kaptam, hogy egyrészt engem erősítsen, másrészt jel legyen mások számára is. (A szekrényben elzárt ruha is megfakul, megrágja a moly, nem érdemes elrejtenem.)
Hogyan élek az erőforrásokkal? Megtapasztalom-e valóban erejét? Hagyok-e időt magamnak arra, hogy ilyen módon találkozzam Istennel? Engedem-e, hogy kifejtse bennem a hatását?
Mit jelent számomra a közösség? Mai világunkban könnyen egyedül marad az ember. A külső hatások nem a másikra figyelést, a közösség épülését szolgálják. Ennek ellenére szeretném építeni közösségemet, szeretnék a másik felé fordulni, hogy ezzel is jel lehessek a körülöttem élők számára!

2011

Hol van a menyegzős ruhád?
Az elmúlt hetekben a szőlőskertről szóló példabeszédek az Egyházban, a közösségben való életünket világították meg. A mai vasárnap ünnepi lakomájával az örök élet országába enged be- pillantani bennünket. A lakoma képe már az ószövetségben is Isten gondoskodását, szeretetét mutatta.
Egy történet szerint a pokol is, a mennyország is egy nagy lakoma. Az evőeszköz mindkét helyen olyan hosszú, mint amilyen széles az asztal. A pokolban mindenki próbál maga enni, de ez nem sikerül. A mennyországban a szemben ülők egymást etetik.
Milyen is az örök élet országa? Nem tudjuk pontosan. Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi ész fel nem fogja, amit Isten az Őt szeretőknek készített. Persze, vannak elképzelések, képek, amiket megfogalmaznak, de ezek csak egy-egy részletet igyekeznek megragadni. A lényeg, hogy boldog, örökké tartó életben lesz részünk.
A meghívót mindannyian megkaptuk keresztségünkkor. Az ókori szokás szerint a meghívó ruhát is küldött a meghívottnak. Ez a ruha a keresztségkor kapott fehér ruha. Vajon ez a ruha milyen állapotban van? Hogyan tudom őrizni? Lehetne azt tenni, hogy elzárkózom mindentől, amitől bepiszkolódhatna, de ez olyan lenne, mint az elásott talentum. Nem tudom kikerülni az emberi kapcsolatokat, ahol óhatatlanul piszkolódhat a ruhám. Jézus örömhíre éppen abban áll, hogy van lehetőség a bűnbánatra. A keresztelői ruhát, ha kell, tisztogatom, vigyázok rá, de használom, és nem elrejtem. A hajó, amely a kikötőben rostokol, haszontalan dolog. Ha kimegy a tengerre, bár sérülhet, de ha alkalmas kapitány vezeti, végül visszatér a kikötőbe, elvégezve dolgát. Elindultunk életünk útján, amelyen küzdelmek is várnak, de amelyen jó kormányosunk a Szentlélek, Aki elvezet bennünket a végső célba, az örök élet kikötőjébe.

2008

A Seregek Ura nagy lakomát rendez.
Sokszor tapasztalhatjuk, hogy egy-egy ünnepi esemény közös étkezéshez kapcsolódik, vagy az ünnepet közös étkezés követi. Ez az étkezés időben is hosszabb a hétköznapinál, tartalmában is ünnepibb a köznapinál. De talán az is érzékelhető, hogy ami nekünk még természetes, az ma kortársaink számára már nem az. Nem tud mit kezdeni egy ünnepi étkezéssel az, akinél nem alakult ki, nem tapasztalta meg azt a szokást, hogy legalább vasárnap a család együtt ebédel, hogy vannak olyan alkalmak, amikor jó nyugodt körülmények között együtt lenni, ráérni egymásra.
Az üdvösség képe sokszor lakoma képében jelenik meg, ahogy ezt a mai szentírási olvasmányok is mutatják. „A Seregek Ura bőséges lakomát rendez minden nemzetnek ezen a hegyen” Ha nem tapasztalom meg a földi életben a közös étkezés szépségét, a nyugodt, „tétlen” együttlét örömét, akkor merülhet fel bennem a kérdés: Nem lesz-e unalmas az örök élet?
Vajon kész vagyok-e elfogadni Gazdánk meghívását? Milyen okok távolítanak el a vele való találkozástól? Meg van-e a meghívóval megkapott menyegzős ruhám? Mit teszek, hogy megőrizzem, hogy hordható legyen, ha be kell lépnem a menyegzős terembe?
Tudok-e, merek-e másokat biztatni a meghívó elfogadására? Hiszen közös feladatunk, hogy minél többen meghallhassák Isten hívó szavát, megismerjék Istent, felfedezzék az 2005általa készített lakoma szépségét, örömét, és vágyakozzanak eljutni a lakoma termébe.

2005

A Seregek Ura nagy lakomát rendez.
Milyen sok emberrel találkozunk, aki nem tud mit kezdeni az ünneppel. Mert nem tanulta meg, nem látta környezetétől, hogy mit is jelent az ünnep.
Milyen érdekes, hogy a mennyek országát sokszor ünnep, lakoma képében írják le. A lakoma, az ünnep mindig az öröm helye, ezért kapcsolódik az ünnephez, a lakomához a mennyek országának képe
Mindannyian meghívottak vagyunk az Isten lakomájára. Vajon milyen kifogásokkal élek? És milyen kifogásokkal találkozom a körülöttem élők elől? Fontoljam meg, ezek az érvek fontosak-e, elég súlyosak-e a meghívás visszautasításához.
Menyegzős ruhát vár a meghívó. A korabeli szokásrend szerint a meghívó a meghívóval a menyegzős ruhát is elküldte a meghívottnak. Így ha nincs meg, bizonnyal elkótyavetyélte valahol.
Mi is megkaptuk a menyegzős ruhát. Milyen is ez a menyegzős ruhám. Használható még? Tudom-e, hogy hol és hogyan tudom újra tisztává tenni?

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük