Kategóriák
C évben Heti hírlevél elmélkedései

Évközi 14. vasárnap C év

2022

Menjetek, és hirdessétek Isten országa örömhírét!
Lukács evangéliumának érdekessége, hogy nem csak az apostolok küldetéséről beszél. Jézus más hetvenkét tanítványt is elküld maga előtt, hogy hirdessék üzenetét.
Eszköztelenül küldi őket. Vagyis nem a maguk erejében, okosságában bízva, hanem a Szentlélek erejében kell a feladatot tejesíteni.
Mennyi aggodalom lehet bennünk: Tudok-e tanúságot tenni Urunkról? A mai evangélium segít, hogy azt adjuk, amink van, a többit bízzuk a Lélekre. De azt tegyük bátran! Nyitott szívvel járva fedezzük fel, hol van lehetőségem tanúságtételre. Ahogy Péter apostol levelében olvassuk: Úgy élj, hogy kérdezzenek arról, mi a reménységed!
A másik nehézség gyakran, hogy nem látható az eredmény. A mai evangélium ebben is segít. Annak örüljetek, hogy nevetek fel van írva a mennyben! Vagyis nem konkrét eredményeket vár Jézus, hanem hogy tegyük a dolgunkat, éljük keresztény életünket, amely így tanúságtevő életté válik.

2019

Menjetek, küldetésetek van!
Jézus kiválasztja a 12 apostolt. Ők egészen közel vannak hozzá. Mai szóval megkapják a megfelelő képzést arra, hogy elmenvén tanítsanak, tanúságot tegyenek az Ő feltámadásáról.
De Jézus kiválaszt más 72 tanítványt is. Őket is küldi, látszólag mindenféle képzés nélkül. Látszólag, mert ők is hallgatták, megtapasztalták erejét, látták csodáit.
Ma úgy szemlélhetjük ezt a helyzetet, hogy a püspökök, és megbízásukból a papok Jézus örömhírének elsődleges terjesztői. Felkészültek rá. A kézfeltétel és az imádság által megbízást kaptak erre a feladatra, Egész életüket az igehirdetésre szentelik. Ugyanakkor minden keresztény – a királyi papság révén – feladatul kapja a tanúságtételt. A keresztségben és a bérmálásban megkapták Krisztus erejét, a Szentlélek kegyelmét, hogy a maguk helyén és módján megmutassák a feltámadás hitének örömét.
Jézus ma is mintegy eszköztelenül küldi el a tanítványokat. Egyetlen, amit magukkal visznek, személyes hitük, Istennel való kapcsolatuk. A legtöbbet érő eszköz a személyes megszólítás. Persze a technika eszközei segíthetnek. De azt tapasztaljuk, hogy a személyes példánál jobb tanúságtétel nincs.
Vállaljuk hát bátran a küldetést, és fedezzük fel napról napra a tanítványság örömét!

2016

Menjetek, küldetésetek van!
Jézus küldi a tanítványokat, hogy hirdessék: közel van az Isten Országa. Nem csak a tizenkettőnek, hanem más hetvenkettőnek is feladatul adja ezt a küldetést. Ebben mi is felfedezhetjük saját feladatunkat.
Kettesével küldi a tanítványokat. Az igehirdetés nem egyéni kedvtelésem, hanem közös feladat. Egymást támogatva hirdethetjük Isten Országát.
Ne vigyetek magatokkal semmit! A tanúságtételem hitelessége nem a különféle eszközökön múlik, hanem azon, hogy egészen rábízom-e magamat a Lélek erejére.
Nem a saját bölcsességemet kell továbbadnom, hanem Isten Országról kell beszélnem.
Mindezekben felfedezhetem az örömet, amely nem a látható eredményektől függ, mert már maga Isten szolgálata örömmel tölti el szívemet.
A küldetés teljesítésének eredménye nem az, hogy mennyivel lettek többen a hívők. Az a ráadás, az Isten műve. A legfontosabb eredmény, hogy nevem fel van írva a mennyben, hogy részem lehet az örök életben.

2010

A tanítvány küldetése
Jézussal járjuk utunkat. Tanítványai szeretnénk lenni, hallgatni akarjuk szavát, követni életét, életünket tanítása szerint akarjuk alakítani.
Jézus többet kér tőlünk, nem csak azt, hogy egyszerűen kövessük és hallgassuk őt. Küldetést is ad minden embernek arra, hogy tanúságot tegyen róla. Jézussal való kapcsolatunkban két irányú felszólítást hallhatunk. Felhangzik a hívás: Gyertek hozzám, kövessetek engem! Majd ezzel párhuzamosan a küldés: Menjetek el az egész világra!
Hogyan vagyok én tanítvány?
– Életemen látszik, hogy kihez tartozom. A világ ma hiteles tanúkra vágyik. Éppen ezért kell előbb tanúvá válnom, és utána tanítóvá.
– Beszélek Jézus Krisztusról, Isten szeretetéről azoknak, akikkel már van egy alapvető kapcsolatom. Ha tudják, ki vagyok, észreveszik, hogy hitelesen beszélhetek ezekről a dolgokról.
Fel kell tudnom fedeznem a tanítványi lét örömét! A 72 tanítvány örömmel tért vissza. Mik az én életem apró, majdnem észrevétlen örömei? Ezek az örömök erősítenek meg abban, hogy érdemes Isten útján járnom, érdemes tanúságot tennem Jézusról.

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük