Kategóriák
A évben Heti hírlevél elmélkedései

Évközi 14. vasárnap A év

2023

Jöjjetek hozzám mindnyájan!
Valamiképpen minden vasárnap felhangzik a jézusi hívás: jöjjetek hozzám mindnyájan!
A hét feladatai elfárasztanak bennünket. Igaz, napról napra találkozhatunk Krisztussal, aki felüdít, erőt ad, segít minket.
A fáradt ember kevésbé tud jól reagálni, meglátni a lényegest, a fontosat. Ezért is kell újra és újra Jézushoz jönni, aki felüdít, megerősít.
Mit jelent számomra a vasárnap ünneplése? Valóban pihenőnappá tudom tenni? Mennyire tervezem tudatosan ezt a napot?
Milyen az imádságom rendem? A nyári pihenés alkalmat ad, hogy mindezeket átgondoljam, újra tervezzem!
Elrejtetted a bölcsek és okosak elől. A világi dolgokkal eltelt ember, aki mindent jól tud, már nem hagy helyet magán kívül másnak. Ezért nem veszi észre Isten jeleit. Persze van isteni bölcsesség is. Amikor gondolkodásom az Istennel való kapcsolatban gyökerezik.
Tegyük a mai vasárnapot igazi pihenőnappá!

2020

Dicsőítelek, Atyám!
Jézus tanít minket imádkozni. Nem csak akkor, amikor tanítványai kérésére a Mi Atyánk-ot adja nekik. Életét át- és átszövi az Atyával való kapcsolat.
Istennel való személyes kapcsolatunk egyik formája a dicsőítés. Kimondjuk, hogy Ő alkotta a világot, hogy neki köszönjük mindazt, amink van, ami velünk történt. Vasárnaponként, amikor a dicsőséget imádkozzuk, ezt tesszük.
Vannak helyzetek, amikor könnyű Isten dicsőségét zengeni. Ha valami jól sikerült, elértünk egy eredményt, jó tanácsot tudtunk adni, méltán dicsőítjük Istent.
Megnézve a mai evangéliumi szakasz előzményeit, csupa nehézségről, értetlenségről olvasunk. Jézus ebben a helyzetben is dicsőíti az Atyát. Amikor egy-egy nehéz helyzettel kell megküzdenünk, szomorúság, kudarc ér, akkor is meg kell fogalmaznunk Isten dicsőségét.
Sietős életünkben újra és újra elfáradunk. Sokan nehezen találják meg a felüdülésnek a lehetőségét. Lassítani nem mernek, mert a csendben nem a békességet, hanem az ürességet tapasztalják meg. Ha Jézushoz tudunk menni, és nála megtapasztaljuk a békességet, akkor másokat is hozzá tudunk majd vinni.

2017

Én felüdítelek titeket!
„Elrejtetted a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek.”
A bölcsek azok, akik saját erejükben bíznak, eltelnek önmagukkal, nincs szükségük másra. A kicsinyek, akik tudják, önmaguk nem tudnak mindent megoldani, szükségük van másra, az Istenre, ezért nyitottak Isten felé.
Mit nyilatkoztatott ki Jézus? Alapvetően a feltámadás hitét, örömhírét. Megmutatta az utat a mennyei hazába.
„Gyertek hozzám, akik fáradtak vagytok…”
Milyen sok ma a fáradt, a kimerült ember. Rohanó világunk nem ad lehetőséget a megállásra, a megpihenésre. Ha pedig mégis, mert nem kell munkába menni, akkor se tudnak sokan mit kezdeni magukkal. Sokszor még mi, keresztények is belecsúszunk ebbe. Alig bírjuk végigülni a misét, máris rohanunk tovább. Nem merünk, nem tudunk időt szánni egymásra. Leülni, beszélgetni, közösen, békésen elfogyasztani egy ebédet – sokszor már ez sem megy. Sokaknak csak nyűg, elfecsérelt idő az Istennel való kapcsolat.
Hogyan tudok megpihenni? Úgy, hogy időt szánok, elsősorban az Istenre, majd pedig a mellettem élő emberre.
Ha mi, keresztények komolyan vesszük hitünket, akkor meg tudunk mutatni valamit az Isten közeli élet szépségéből, felemelő voltából.

2011

Jöjjetek hozzám, és felüdítelek titeket!
Minden embernek szüksége van a pihenésre. Egészen mélyen, belülről fakad a hét napos ciklus. Szükségünk van arra is, hogy időnként kikapcsolódjunk, a mindennapok rohanásából kilépjünk, megpihenjünk, megnyugodjunk.
A ma embere a tevékenység lázában ég. Azt figyeli leginkább, hogy mennyi hasznot hoz a tevékenysége. Éppen ezért nehezen viseli az ünnepet, a vasárnapot, nem tud mit kezdeni a szabadság idejével. Inkább el se megy szabadságra, mert fél attól, hogy kárt szenved, hogy nem tud elég hasznot termelni. Ebből az állandó rohanásból fakad azután a betegség, az idő előtti megrokkanás, és a megtermelt hasznot nem tudja élvezni.
Jézus egész más életre, ritmusra hív. Bátran mehetünk hozzá, mert tudjuk, tapasztaljuk, hogy a vele töltött idő, a pihenésre szánt idő, a családdal, barátokkal töltött idő nem vész kárba, sőt több hasznot hoz, mint elképzelni tudjuk. Ha Jézussal járjuk utunkat, ha a bennünk lakó Lelkére hallgatunk, akkor szép vasárnapjaink lesznek, nyugodt szívvel mehetünk el rokonlátogatásra, élvezhetjük a napsütést, nézhetünk meg értékes filmet vagy színdarabot, olvashatunk el jó könyveket, mehetünk el országot-világot látni, ismerkedni más tájak látnivalóival. Mindez értékként fog beépülni életünkbe, és ezek az értékek könnyebbé fogják tenni a mindennapi kenyérkereső munkát is.

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük