Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Szent József ünnepe

Evangélium

Dávid utódai közül Jákobtól született József, aki jegyese volt Máriának, Jézus Krisztus szülőanyjának. Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. Férje, József igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni. Ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fiad születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől!” Amikor József felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala megparancsolta neki.

Mt 1,16.18-21.24a

Elmélkedés

Szent József alakja áll előttünk – a mai napon itt a rádióban egész nap. Igaz emberként mutatja be őt a szentírás. Arra hív minket is az Úr, hogy legyünk igaz emberek. Mit teszek ezért? Feltekintek az előttünk járókra, hogy példájuk megerősítsen. Naponta kapcsolatban vagyok Istennel. Igyekszem bűnbánatot tartani, változtatni azon, amin kell. Igazi nagyböjti feladat.

József töpreng, hogy mit tegyen. Nem kapkod, nem első benyomás alapján cselekszik. Időt ad Istennek, hogy mutassa meg szándékát. mai kapkodó, rohanó világunkban ez fontos példa lehet. Amikor pedig világossá válik Isten szándéka, cselekszik. Ma a kapkodás mellett sokszor döntés képtelenséget látunk.

Isten szeretete megerősít bennünket, hogy figyeljünk rá, merjünk vele és mellette dönteni, és bátran járjuk az általa kijelölt utat.

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük