Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Július 29 – szent Márta, Mária és Lázár

Szent Márta, Mária és Lázár

Ferenc pápa az idei évtől kezdődően Szent Márta alakjához hozzá kapcsolta Máriát és Lázárt, a testvéreket.
Az emléknap kapcsán két evangéliumi szakasz állhat előttünk.

Jn 11,19-27 Márta és Jézus párbeszéde Lázár feltámasztása előtt

Lk 10,38-42 Márta és Mária története, amelyben Márta sürög-forog, míg Mária hallgatja Jézust.


Egyrészt érdemes azon elgondolkodni, hogy állok a feltámadásba vetett hittel? Márta hitvallását kiemeljük, bár, amikor Jézus a kő elhengerítését kéri, ő maga tiltakozik. Emberi benne a hit, van egy bizonyosság, de ott a bizonytalanság is. Jézus viszont, ha kérjük, újra és újra megerősít hitünkben.
Másrészt Márta és Mária jelenete fontos számunkra. Nyilván nem azt akarja mondani Jézus, hogy felesleges bármilyen munkavégzés.
Mennyire vagyok Márta, és mennyire Mária?
Barsi Balázs atya gondolatával, tudom-e úgy végeznem a munkámat, hogy az valamiképpen szemlélődés, Isten dicséret legyen? Van, hogy a munka menekülés önmagam, a helyzet elől. Nem kell gondolkodnom az élet dolgain, nem kell a másik szemébe néznem, együtt lennem vele. Ha pedig úgy vagyok Mária, hogy abban a lustaság, a munka előli menekülés valósul meg, szintén nem Isten akaratát cselekszem.
Mindannyiunk életében van Márta és Mária. Ennek aránya alakul az évek során. Érdemes újra és újra megvizsgálni, helyes-e az arány, helyes-e a szándék.

Szent Márta mellé a mai emléknapra az elmúlt évtől szentatyánk beemelte a két testvért, Máriát és Lázárt is.
Jézus és Márta párbeszédét leggyakrabban temetéseken, temetési miséken hallhatjuk. Abban a helyzetben talán kevésbé tud szívünkbe hatolni a vigasztaló, bátorító üzenete. Én vagyok a feltámadás és az élet. Ha ezt a jézusi mondatot gyakran felidézzük, akkor a gyász pillanataiban könnyebben felidézhetjük, jobban megtapasztaljuk vigasztaló erejét. Ma hallgassuk ilyen füllel az evangélium szavait!

Elhangzott a Mária Rádióban 2022.07.29-én.
 

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük