Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Évközi 16. hét, péntek

Evangélium:
Miután Jézus megmagyarázta tanítványainak, hogy miért mond példabeszédeket, így folytatta: “Értsétek meg hát a magvetőről szóló példabeszédet! Akik hallgatják a mennyek országáról szóló tanítást, és nem értik meg, azokhoz eljön a gonosz, és elragadja mindazt, amit a szívükbe vetettek. Ez az a mag, amelyik az útszélre esett. A kövek közé hullott mag pedig az, aki meghallgatja ugyan a tanítást, és szívesen be is fogadja, de az nem ver benne gyökeret, csak ideig-óráig él. Amikor a tanítás miatt szorongatás, üldözés éri, csakhamar eltántorodik. A tövisek közé esett mag az, aki meghallgatja a tanítást, de a világi gondok s a csalóka vagyon elfojtja azt benne, és gyümölcs nélkül marad. Végül a jó földbe hullott mag az, aki meghallgatja, megszívleli a tanítást, és jó termést is hoz: az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat.”
Mt 13,18-23

Elmélkedés:

 A magvetőről szóló példabeszédet majd két hete olvastuk vasárnap. Most ugyanezt három részletben hallhattuk a hétköznapi misében. ma a példabeszéd magyarázatában mélyedhetünk el.

A jó mag Isten igéje. Beléd hullott az Isten magvetése. Hogyan fogadom? Kemény értetlen ellenállással? A külső körülmények nem engedik szárba szökkenni és termővé válni? Saját belsőmben vannak akadályok?

Fontos, hogy folyamatos talajművelésre van szükség. Ebben segít Isten kegyelme, a Szentlélek ereje.

—–
Mindannyiunknak ismerős a magvető példázata. Ma a példabeszéd magyarázatát olvassuk. A mag Isten igéje, én vagyok a befogadó. Milyen az én talajom? Az útszélre esett mag, amikor nem is érdekel. Az imádkozó, keresztényként élni igyekvő ember szíve bizonyára nem ilyen. A kövek a külső helyzetek veszélyeit rejtik. Amikor félek attól, mit fog szólni a másik. Vagy hátrány ér hitem gyakorlása miatt. Esetleg mindenki így csinálja. Ha már lehetőség van rá, nem foglalkoztat a hit szempontja. A tövisekben a belső nehézségeinket láthatjuk. Saját gyengeségeim, bizonytalanságom, határozatlanságom, félelmeim. Persze ez a kettő nehezen választható szét. Igyekeznem kell szívemet jó földdé tenni.
Mindezt ugyanakkor emberi kapcsolatainkra is alkalmazhatjuk. Milyen a meghallgatásom, a másikra való odafigyelésem. Ezen a területen talán nehezebb is mindent megtennem. Új és új helyzetekben újra erőt kell vennem magamon. Isten kegyelme azonban napról napra segít.

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük