Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Évközi 12. hét, péntek

Evangélium:
Amikor Jézus befejezte a hegyi beszédet és lejött a hegyről, nagy sokaság követte. Ekkor odament hozzá egy leprás, leborult előtte, és így kérlelte: “Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem.” Jézus kinyújtotta kezét, megérintette őt, és így szólt: “Akarom, tisztulj meg!” Erre a leprás azonnal megtisztult. Akkor Jézus így szólt hozzá: “Nézd, ne mondd el ezt senkinek se, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és ajánld föl azt az áldozatot, amelyet Mózes rendelt, bizonyságul a gyógyulásról!”
Mt 8,1-4


Elmélkedés:

 Hogyan fejezem ki a hitemet? Elvárásokkal terjesztem Isten elé kérésemet, vagy alázatosan? A leprás alázata és bátorsága állhat ma előttünk. Ha akarod, megtisztíthatsz engem, halljuk szavát.

Gyakran kérjük az Urat különféle dolgokban. Jézustól megtanultuk, hogy kéréseinkben legyen ott a MiAtyánk kérése: legyen meg a te akaratod!

A Jézussal való kapcsolatunk nem emel ki a közösségből. Annak rendjét meg kell tartanunk. Ezt látjuk meg abban, hogy Jézus elküldi a meggyógyított embert a papokhoz, hogy ők mondják ki a megtisztulást.

—-

(2021)

Lecsengőben a járvány időszaka, bár a veszély még nem múlt el teljesen. Tekintsünk kicsit vissza az elmúlt időszakra! Milyen volt az imádságom? Talán veszély, hogy szinte követelőzve lépünk Jézus elé. Gyógyítsd meg betegünket! Add vissza őt családjának!

Mennyire más a leprás imája. ha akarod, meggyógyíthatsz. Tudok-e, merek-e ezzel a bizalommal Jézushoz lépni?

A mai nap, az evangéliumi példázat alkalmat ad arra, hogy átgondoljam imádságomat. Mi segít, és mi gátol benne? Tudok-e hálát adni? Dicsőítem-e Istent nagyságáért?

—-
A leprás odamegy Jézushoz. Már ez is bátorságot, hitet mutat. Hiszen a tömeg ott van Jézus körül, ő pedig tisztátalan. Kérésében pedig teljesen rábízza magát Jézusra.
Mi akadályoz engem abban, hogy Jézushoz menjek? Az evangélium számos helyen mutatja, hogy bátran lépjek oda hozzá. Ne befolyásoljon a zajongó tömeg.
Hogyan kérek Jézustól? Ki mondom-e kéréseim mellett a Mi Atyánk legnehezebb kérését: legyen meg a te akaratod?
Jézus ma is, napról napra hív, hogy menjek hozzá, majd küld is, hogy tegyem a dolgomat. Nem külön utakon, hanem a közösségben akarok Jézus nyomában járni. Ő megtisztít, megerősít. Kérjük ma a bizalom Lelkét, fedezzük fel a Jézussal való személyes kapcsolat lehetőségeit életemben.
—-

A Máté evangélium olvasásában befejeztük a hegyi beszédet, Jézus nagy tanító beszédét. Igaz, a hét ünnepei miatt kimaradtak szakaszok. A következő időszakban a csodatevő, az emberek szükségét, és bennük a hitet meglátó Jézus áll előttünk.
Szemléljük kicsit a leprás hitét! Ha akarod… eben benne a hitvallás, te képes vagy rá, és benne van az elfogadás is. Ha nem akarod, én akkor is hiszek benned.
Milyen sokszor foghalmazunk meg kéréseket Jézus felé. Talán a megszokás szürkesége is fenyeget. Így szoktuk, én is így teszek. Hogyan állok a hittel? Ki tudom-e mondani, hogy legyen meg a te akaratod?
—-

Meglepő a leprás kérése. Mély hitvallás van mögötte, hiszi, hogy Jézusnak van hatalma a gyógyításra, de benne van helyzetének elfogadása. Rád bízom magam, tégy, ahogy jónak látod. Milyen sokszor ér a kísértés, hogy én mondjam meg Jézusnak, mit kellene tennie. Szinte követelőzöm imádságomban. Ha meg nem teszi meg, akkor sértődötten visszavonulok.
A leprás hite és kérése arra hív, hogy nézzek önmagamba. Milyen az imádságom, ki tudom-e mondani minden kérésem végén, hogy legyen meg a Te akaratod!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük