Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Évközi 12. hét, péntek

Evangélium:
Amikor Jézus befejezte a hegyi beszédet és lejött a hegyről, nagy sokaság követte. Ekkor odament hozzá egy leprás, leborult előtte, és így kérlelte: “Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem.” Jézus kinyújtotta kezét, megérintette őt, és így szólt: “Akarom, tisztulj meg!” Erre a leprás azonnal megtisztult. Akkor Jézus így szólt hozzá: “Nézd, ne mondd el ezt senkinek se, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és ajánld föl azt az áldozatot, amelyet Mózes rendelt, bizonyságul a gyógyulásról!”
Mt 8,1-4


Elmélkedés:
A leprás odamegy Jézushoz. Már ez is bátorságot, hitet mutat. Hiszen a tömeg ott van Jézus körül, ő pedig tisztátalan. Kérésében pedig teljesen rábízza magát Jézusra.
Mi akadályoz engem abban, hogy Jézushoz menjek? Az evangélium számos helyen mutatja, hogy bátran lépjek oda hozzá. Ne befolyásoljon a zajongó tömeg.
Hogyan kérek Jézustól? Ki mondom-e kéréseim mellett a Mi Atyánk legnehezebb kérését: legyen meg a te akaratod?
Jézus ma is, napról napra hív, hogy menjek hozzá, majd küld is, hogy tegyem a dolgomat. Nem külön utakon, hanem a közösségben akarok Jézus nyomában járni. Ő megtisztít, megerősít. Kérjük ma a bizalom Lelkét, fedezzük fel a Jézussal való személyes kapcsolat lehetőségeit életemben.
—-

A Máté evangélium olvasásában befejeztük a hegyi beszédet, Jézus nagy tanító beszédét. Igaz, a hét ünnepei miatt kimaradtak szakaszok. A következő időszakban a csodatevő, az emberek szükségét, és bennük a hitet meglátó Jézus áll előttünk.
Szemléljük kicsit a leprás hitét! Ha akarod… eben benne a hitvallás, te képes vagy rá, és benne van az elfogadás is. Ha nem akarod, én akkor is hiszek benned.
Milyen sokszor foghalmazunk meg kéréseket Jézus felé. Talán a megszokás szürkesége is fenyeget. Így szoktuk, én is így teszek. Hogyan állok a hittel? Ki tudom-e mondani, hogy legyen meg a te akaratod?
—-

Meglepő a leprás kérése. Mély hitvallás van mögötte, hiszi, hogy Jézusnak van hatalma a gyógyításra, de benne van helyzetének elfogadása. Rád bízom magam, tégy, ahogy jónak látod. Milyen sokszor ér a kísértés, hogy én mondjam meg Jézusnak, mit kellene tennie. Szinte követelőzöm imádságomban. Ha meg nem teszi meg, akkor sértődötten visszavonulok.
A leprás hite és kérése arra hív, hogy nézzek önmagamba. Milyen az imádságom, ki tudom-e mondani minden kérésem végén, hogy legyen meg a Te akaratod!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük