Kategóriák
Heti hírlevél elmélkedései

Szent Család vasárnapja A év

2019

A Szent Család a családok példaképe

Karácsony ünnepét sokan tartják a család ünnepének. A két ünnep között, amikor sokan szabadságon vannak, lehetőség van találkozásokra. Szűkebb és tágabb rokonok, barátok, közösségek tudnak időt szánni egymásra. Ezért is került a Szent Család ünnepe karácsony nyolcadába. Persze fontos, hogy mindebből az ünnepelt, Jézus Krisztus ki ne maradjon.

Isten emberré lett, családban akart megszületni. Ugyanis „mindenben hasonlóvá lett hozzánk, a bűnt kivéve.”

Ebből következik, hogy megszenteli az egész embert, emberi életünk minden létformáját. A kisgyermek kortól egészen a szenvedésig és a halálig. 

Szemlélve a Szent Családot „a csendre tanít elsősorban.(…) Itt értjük meg a családi élet lényegét, hogy mi a család, mi annak a szeretetközössége, komoly és ragyogó szépsége, szent és sérthetetlen sajátossága. (…)Végül itt ismerjük meg a munka fegyelmét.” (Szent VI. Pál pápa Názáretben mondott beszédéből)

Miért van manapság annyi nehézség a családokon belül? Mert hiányzik az alap, az Istenre való ráépülés. Nekünk, akik ismerjük Isten szavát, feladatunk, hogy segítsük a körülöttünk lévőket rátalálni az isteni erőforrásra.

Karácsonyi találkozásaink segítsenek minket az örömhír továbbadásában!

2013

A Szent család a családok példaképe
Karácsony nyolcadában a Szent családra tekintünk, róluk szeretnénk példát venni. Mit tudunk róla?
Magáról a Szent családról, Jézus gyerekkoráról alig tudunk valamit. Előttünk áll József Istenre figyelése, gondoskodó szeretete, Mária csendes háttér munkája. Ami talán a legfontosabb, hogy Isten Fia családban akart a világra jönni, ezzel kiemelve a család fontosságát, szerepét az ember és a társadalom életében.
Ma mit tanulhatunk a Szent Család életéből?
Mindenképpen erősítenünk kell annak fontosságát, hogy a család édesapa, édesanya és a gyerek(ek) közössége. Fontos ismertetője, hogy a szülők nyitottak a gyermekre, a természet rendje szerint, aki szeretetük gyümölcse, és Isten ajándéka számukra.
Ma számos kihívás éri a családot és a házasságot. Sokan szeretnék másképp értelmezni, mint ahogy azt Isten megalkotta a teremtésben. Ezeket a kihívásokat veszi számba a püspöki szinódus, amelynek folyamatában benne vagyunk, és amely majd októberben tanácskozik a családról való gondoskodás témakörében. A mai legnagyobb kihívás a családok számára a válások magas száma, a kevés megkötött házasság, az alternatív házasságformák erőszakos terjesztése.
Mi lehet a mi válaszunk minderre?
Egyrészt a házasságra való felkészítés. Ide kapcsolódik olyan házasságok, családok bemutatása, amelyek pozitív példát adnak.
Másrészt a családok, házasságok támogatása. Ennek sokféle formája van, akár plébániai csoporttal, akár valamelyik lelkiségi mozgalom keretében.
Harmadrészt fontos kiállnunk a házasság és a család Isten akarta formája mellett. Magunknak is ismernünk kell, mit és miért mond erről egyházunk.
És persze mindezeknek az alapja, hogy a magunk családját igyekszünk megerősíteni, formálni, hogy Isten álmát valósíthassuk meg életünkben. Kérjük ma ehhez Isten kegyelmi erejét!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük