Kategóriák
Heti hírlevél elmélkedései

Jézus színeváltozása

2023

Megmutatni valamit bensőmből
Az ünnepek rendjében megkülönböztetünk főünnepet, ünnepet és emléknapot. A főünnepek között a második helyen szerepelnek az adventi, nagyböjti és húsvéti idő vasárnapjai. Ezért az ezekre eső főünnepek más napra kerülnek át. Az ünnepek között első helyen szerepelnek Urunk ünnepei, utána az évközi vasárnapok. Ezért a mai napon Urunk színeváltozását ünnepeljük. (Szent István király napja főünnep, ezért szintén a vasárnap helyére kerül.)
Mindannyiunkban benne van egy gát, hogy mit mutatok meg a külvilágnak magamból. Ezek a pozitív tulajdonságaim, értékeim, tehetségeim. Más dolgokat elrejtek, nem szeretném teljesen kiadni magamat. Amikor egy kapcsolat bensőségessé válik, amikor a bizalom erősödik, akkor abban a helyzetben többet, mélyebben mutatok meg magamból. Mindezt rendre nem a zajos világban, hanem baráti együttlétben, zárt, lehatárolt helyzetben.
Jézus három – legbelső köréhez tartozó – tanítványával felmegy a hegyre. Kilépnek a zajos világból, bizalmas légkört teremtenek maguk körül. (A hegy Istenhez és egymáshoz visz közelebb.) Ebben a helyzetben tárja fel Jézus legbensőbb valóját.
Ezeket a benső találkozásokat nem szívesen tárjuk a nyilvánosság elé. Persze, eljöhet az idő, az alkalom, amikor már lehet beszélni róla. Visszaemlékezve a kapcsolatra, a barátságra törhetnek felszínre a belső, bizalmas események, amelyek megerősítik a másik személyét, életét, alakját.
Jézussal van-e ilyen bensőséges viszonyom? Nem könnyű időt teremteni rá. Mégis fontos, hogy keressem a megfelelő alkalmakat!

2017

Felmenni a hegyre, a csendben szemlélni Jézussal életünket.
Érdekes az idei liturgikus év. Az évközi időben olvasott Máté evangélium két közeli alkalommal megszakad. Ma Urunk Színeváltozását ünnepeljük, amely a liturgia rendjében erősebb a vasárnapnál, két hét múlva pedig szent István király főünnepe lesz, amely, mint az ország fővédőszentje szintén a vasárnap helyébe lép.
A nándorfehérvári diadalra híre ezen a napon (augusztus 6.) ért Rómába. A pápa pedig hálaünnepül rendelte el a mai ünnepet.
Felmenni Jézussal a hegyre nem feltétlenül könnyű. El kell indulnunk Jézus hívó szavára, bár ebben mindig van bizonytalanság. Minden erőfeszítés csökkenti a lelkesedésemet. Mindig az első lépés a legnehezebb. De gyakran már út közben megtapasztalom, érdemes volt nekivágni.
A hegyen a kiválasztott apostolok bepillantást nyernek az isteni világba. A Jézussal való mély találkozásom szintén megadhatja ezt az élményt. Jó nekünk itt lennünk, jó nekünk Jézus közelében időzni. Minél több ilyen élményem volt, annál könnyebb nekivágni az útnak.
Ugyanakkor nem maradhatunk meg ebben a tapasztalatban. Életünk úton levés. A hegyről le kell jönni. Persze él bennünk a hegy élménye, ezért igyekszünk újra és újra, ha más módon is, találkozni Jézussal, időt szánni rá.
Minden vasárnap, ha komolyan vesszük, alkalmat adhat táborhegyi élményre, ilyen találkozásra. Merjünk tehát ma is kicsit megállni, elcsendesedni, hogy megláthassuk Jézust, megtapasztalhassuk, ki is Ő valójában!

2006

Felmenni a hegyre, a csendben szemlélni Jézussal életünket.
Moha a Tátrában, amint elmeséli, megéli az öt tó csendjét, és hazatérve furcsa lesz fülének az a „zaj”, amely indulása előtt mindennapos volt. Felmenve egy hegyre, eltávolodva a világ zajától egészen másképp kezd látni az ember.
A színeváltozás csodája erre az élményre vezethet bennünket. Péter, Jakab és János Megtapasztalja Jézus jelenlétét, igazi valóját. Kiszakadva a mindennapokból tudjuk mi is megtapasztalni, ki is valójában Jézus, láthatjuk meg őt teljes valóságában. Keressük ezt a csendes találkozást napi imáinkban, Szentmiséinkben, más csendes alkalmakkor.
Honnan ez az ünnep? A középkor gondolkodása az evangélium egy-egy eseményére igyekezett odafigyelni, így a színeváltozás eseménye is bekerült a liturgikus ünneplések sorába egyes helyeket. Az ünnep gondolata kifejezi, hogy jó Jézussal lenni, jó rendszeresen vele találkozni.
1456 augusztus 6-án érkezett a hír Rómába, hogy a keresztény hadak Nándorfehérvárnál megállították a török sereget. Ennek örömére, hálaadásként rendelte el a Szentatya, hogy az egész keresztény világ ezen a napon Jézus színeváltozását ünnepelje. Így válik ez az ünnep hálaünneppé, Jézus erejével diadalmaskodott a magyar sereg a török felett.
Ezen a vasárnapon magam részéről a ministráns zarándoklatért is hálát adok. Öröm volt megtapasztalni, hogy sokan vagyunk, hogy szerte Európában sokan vannak, akik szeretik az oltárszolgálatot. Öröm volt megélni az élő egyházat, amelyet a Lélek éltet. A következő hetekben szeretnék néhány morzsát az elhangzottakból átadni a hírlevélen keresztül.

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük