Kategóriák
Heti hírlevél elmélkedései

Hamvazószerda

Hamvazószerda:
Bevezetés:
Számos szerző alkalmazza műve kezdetén a felütést. Egy hangsúlyos dolog, ami a figyelmünket megragadja. Nagyböjt kezdetén a szigorú böjti nap ilyen felütés. Komoly, hangsúlyos tettel kezdjük ezt az időszakot. A böjti gyakorlatok, nagyböjt ideje erőforrás számunkra.
A mai liturgia is ilyen felütés. Elmarad a bűnbánati rítus, ezt majd a hamvazás helyettesíti. Kizökkenünk a megszokottból, hogy figyelmünket Isten felé fordítsuk. mai szentmisénket tehát a mise könyörgésével kezdjük.

KÖNYÖRGÉS
Kérünk, Istenünk, a szent böjt elkezdése adjon erőt nekünk keresztény életünk minden küzdelmére, hogy a bűnök ellen vívott harcainkban az önmegtagadás legyen biztos erőforrásunk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Testvéreim! A homlokunkra hintett hamu, földi életünk elmúlására emlékeztet. A nagyböjti szent időben indítson ez minket bűnbánatra és könyörgő imára!
1. Add, Urunk, hogy Egyházad pásztorai szavukkal és példájukkal hathatósan vezessék híveiket bűnbánatra és önmegtagadásra.
2. Irgalmazz, Urunk, híveidnek és bűnbánatunk láttán adj nekünk bocsánatot és békességet.
3. Öntsd lelkünkbe, Urunk, a vezeklés szellemét, hogy Fölségedet szüntelenül engeszteljük bűneinkért.
4. Engedd, Urunk, hogy a hamvazás ne csak külső szokás, hanem az istengyermeki élet megújulása is lehessen.
5. Kegyelmed ereje indítsa, Urunk, bűnbánatra a kemény szívűeket is.
6. Betegeink türelemmel viselt szenvedése szerezze meg mindnyájunknak a bűnbánat kegyelmét.
Urunk! Te kegyesen megbocsátod a bűnbánók vétkeit. A ma kezdődő szent időben mutasd meg nekünk is a bűnbánat és a vezeklés helyes útját. Krisztus, a mi Urunk által.

Joel 2, 12-18; 2Kor 5, 20-6,2; Mt 6, 1-6.16-18
Szent Pál felhívását hallhatjuk a szentleckében. Itt az alkalmas szent idő! Joel prófétával pedig üdvös böjtöt hirdetünk. A böjt, az önmegtagadás, erőforrás számunkra. Igaz, erőfeszítés is, de éppen ebből meríthetünk erőt. Képes vagyok megtenni. Egyrészt van egy személyes része. Magam vállalom a böjti cselekedeteket. Ugyanakkor van közösségi vonatkozása is. Együtt járjuk a nagyböjt útját.
Mintha ellentét feszülne a próféta felszólítása és az evangélium szava között. Mégis valahol a kettő összeér. Hirdessünk üdvös böjtöt, vagyis beszéljünk értékéről, szépségéről! Mondjuk el, mire készülünk! Hirdessük a feltámadás örömhírét. Ugyanakkor azt tapasztalhatjuk, hogy a belső életünk, a böjtünk, az imádságunk hatással van a körülöttünk élőkre, akkor is, ha nem látnak belőle semmit. Belső életünk, Istennel való kapcsolatunk átsugárzik rajtunk és szebbé teszi a világot.

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük