Kategóriák
A évben Heti hírlevél elmélkedései

Évközi 24. vasárnap A évben

2023

Megbocsátás – Isten irgalmának megvalósulása életünkben
Az elmúlt vasárnap hívó szavai voltak az Isten irgalmassága és a felelősség a másik emberért. A mai evangélium tulajdonképpen folytatása lehet ennek a témának. Hányszor is kell megbocsátanom? Hogyan állok a megbocsátással?
Minden emberi kapcsolatban jelen van a megbántás. Legtöbbször szinte észre sem vesszük. Máskor van benne némi tudatosság. Ezek sebet ejtenek a lelkünkön. Erre a gyógyír a bocsánatkérés és a megbocsátás.
Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a megbocsátás alapja Isten irgalmas szeretete. Ma azért nehéz beszélni a megbocsátásról, mert Istent sokan nem ismerik, nem fogadják el.
A megbocsátás – hasonlóan a szeretethez – végső soron döntés a másik mellett. Fontosabbnak tartom a kapcsolatot, mint a sebet, amit a megbántás okozott. A kiengesztelődés, amely követheti a megbocsátást, már a két ember közös lépése. Mindennek gyógyító ereje van. Persze fel kell fedezni, ki kell alakítani a gyakorlatát.
Isten újra és újra kegyelmi erőt ad a megbocsátáshoz, amikor megtapasztalom irgalmát. Ebből fakad a képességem, hogy a megbocsátás embere, hírvivője legyek.

2020

Hányszor kell megbocsátanom?
Magyar nyelvünkben annyi finomságra rácsodálkozhatunk. Manapság egyre gyakrabban használjuk, hogy elnézést kérek, a bocsánatot kérek kifejezés helyett. Mit is találunk ebben? Ha elnézést kérek, az annyi, hogy nem veszem figyelembe, ami történt. Elnézek felette. Elnézem a hibádat, nem törődöm vele. Ad egy bizonyos megnyugvást, de mégsem szűnik meg teljesen az, ami történt.
A megbocsátás ennél sokkal több. Elfelejtem az egészet, olyanná lesz, mintha meg sem történt volna. Ebben az a nehéz, hogy a bántás sebe sajnos megmarad a lelkemben. Teljesen megbocsátani csak Isten képes. Mi azt szeretnénk, azon dolgozunk, hogy egyre jobban hasonlítsunk Istenre. Törekszünk a teljes megbocsátásra. Megharcolunk érte.
Döbbenetes képpel mutatja be az evangélium, mit tett értem Jézus, mennyit engedett el. Megbocsátásom Isten erejében, a Szentlélek működése által lesz része mindennapi életemnek.

2017

Hányszor kell megbocsátanom?
Péter kérdése a mi kérdésünk is. Emberi kapcsolatainkban jelen van a megbántás, jelen van a bűn. A megbocsátás gyakorlását ki kell alakítanom magamban. Sok apró dologban, odafigyeléssel tudom begyakorolni. Ugyanakkor a megbocsátáshoz szorosan kapcsolódik a bocsánatkérés is. Figyeljem tudatosan magamat! Mennyire könnyen tudom kimondani a bocsánatkérésemet?
Mindennek alapja, hogy lássuk tisztán, mit jelent a bűn. Mit gondolunk mi és mit tart a körülöttünk lévő világ a bűnről. Úgy tűnik, ma sokszor a jó és rossz fogalma helyett a szabályos és szabálytalan szavakat használja az ember. Ezáltal kikopik a bűntudat, és helyébe önmagunk szomorú tudomásulvétele kerül. A bűnbánatot pedig felváltja a harag vagy a szégyenkezés, az önpusztítás vagy a kompenzációk tragikus lehetőségével.
Krisztus bűnbánatra hívó szava örömhír. Nem az csendül ki belőle, hogy van mit megbánnunk, hanem hogy van bocsánat, nem maradunk egyedül bűneinkkel. Tudjuk, mert megtapasztaljuk, hogy a világban jelen van a rossz, a bűn, de tudunk ellene tenni. Nem a magunk erejéből, hanem Isten kegyelme által. Éppen ezért kapcsolatainkban lássuk meg, ha hibáztunk, bántottunk, és merjünk, tudjunk bocsánatot kérni, és legyünk készen arra, hogy megbocsássunk, akárhányszor kéri a másik.
Az egyház, amelyben élünk, megmutatja a megtérés útját, és Isten kegyelmét kínálja fel, hogy kapcsolatainkban egyre inkább a megbocsátás útján járhassunk.

2005

A megbocsátás életet ad!
Hányszor kell megbocsátanom? Kérdezi Péter Jézust. Van-e joguk határt szabni a megbocsátásban mások számára? Jézus válasza egyértelmű: nem méricskélni, számolgatni kell, hanem teljes szívünkből meg kell bocsátani.
Az evangéliumi példázat az aránytalanul nagy különbséggel érzékelteti, hogy mit is jelent a megbocsátás. Nekem Isten elengedte a tartozásomat, amit magam képtelen lettem volna visszafizetni. Nekem az ennél sokkal kisebb tartozást el kell engednem, meg kell bocsátanom a másiknak.
Mai világunkban a bocsánatkérés sokszor úgy tűnik, hogy gyengeséget jelent. Ma sokan a bűn, a hiba létét is megpróbálják tagadni. Azzal vádolják a kereszténységet, hogy felesleges bűntudat ébresztéssel kárt okoznak az embernek.
A megbocsátás az irgalmas szeretetet mutatja meg. E nélkül az irgalmas szeretet nélkül nem élhető hosszú távon igazi emberi élet. Csak a megbocsátás készsége, csak a szeretet megélése teszi lehetővé két ember, az emberi közösség együttélését. Éppen ezért a kereszténység mutatja meg az igazi, az egyetlen járható utat, amin járnia kell a társadalomnak.
Isten szeretetéről, a megbocsátás fontosságáról akarunk tanúságot tenni. Ha felelős vagyok a másik emberért, akkor a megbocsátás és az irgalom szeretet útján kell vezetnem, segítenem.

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük