Kategóriák
A évben Heti hírlevél elmélkedései

Évközi 24. vasárnap A évben

2020

Hányszor kell megbocsátanom?
Magyar nyelvünkben annyi finomságra rácsodálkozhatunk. Manapság egyre gyakrabban használjuk, hogy elnézést kérek, a bocsánatot kérek kifejezés helyett. Mit is találunk ebben? Ha elnézést kérek, az annyi, hogy nem veszem figyelembe, ami történt. Elnézek felette. Elnézem a hibádat, nem törődöm vele. Ad egy bizonyos megnyugvást, de mégsem szűnik meg teljesen az, ami történt.
A megbocsátás ennél sokkal több. Elfelejtem az egészet, olyanná lesz, mintha meg sem történt volna. Ebben az a nehéz, hogy a bántás sebe sajnos megmarad a lelkemben. Teljesen megbocsátani csak Isten képes. Mi azt szeretnénk, azon dolgozunk, hogy egyre jobban hasonlítsunk Istenre. Törekszünk a teljes megbocsátásra. Megharcolunk érte.
Döbbenetes képpel mutatja be az evangélium, mit tett értem Jézus, mennyit engedett el. Megbocsátásom Isten erejében, a Szentlélek működése által lesz része mindennapi életemnek.

2017

Hányszor kell megbocsátanom?
Péter kérdése a mi kérdésünk is. Emberi kapcsolatainkban jelen van a megbántás, jelen van a bűn. A megbocsátás gyakorlását ki kell alakítanom magamban. Sok apró dologban, odafigyeléssel tudom begyakorolni. Ugyanakkor a megbocsátáshoz szorosan kapcsolódik a bocsánatkérés is. Figyeljem tudatosan magamat! Mennyire könnyen tudom kimondani a bocsánatkérésemet?
Mindennek alapja, hogy lássuk tisztán, mit jelent a bűn. Mit gondolunk mi és mit tart a körülöttünk lévő világ a bűnről. Úgy tűnik, ma sokszor a jó és rossz fogalma helyett a szabályos és szabálytalan szavakat használja az ember. Ezáltal kikopik a bűntudat, és helyébe önmagunk szomorú tudomásulvétele kerül. A bűnbánatot pedig felváltja a harag vagy a szégyenkezés, az önpusztítás vagy a kompenzációk tragikus lehetőségével.
Krisztus bűnbánatra hívó szava örömhír. Nem az csendül ki belőle, hogy van mit megbánnunk, hanem hogy van bocsánat, nem maradunk egyedül bűneinkkel. Tudjuk, mert megtapasztaljuk, hogy a világban jelen van a rossz, a bűn, de tudunk ellene tenni. Nem a magunk erejéből, hanem Isten kegyelme által. Éppen ezért kapcsolatainkban lássuk meg, ha hibáztunk, bántottunk, és merjünk, tudjunk bocsánatot kérni, és legyünk készen arra, hogy megbocsássunk, akárhányszor kéri a másik.
Az egyház, amelyben élünk, megmutatja a megtérés útját, és Isten kegyelmét kínálja fel, hogy kapcsolatainkban egyre inkább a megbocsátás útján járhassunk.

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük