Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Szent Simon és Júdás Tádé apostolok

Evangélium:
Jézus egyszer fölment egy hegyre imádkozni. Az egész éjszakát Isten imádásában töltötte. Másnap magához hívta tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt, akiket apostoloknak nevezett: Simont, akit Péternek is hívott, és testvérét, Andrást; Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást; Jakabot, Alfeus fiát és a buzgó Simont; Júdást, Jakab fiát, továbbá karióti Júdást, aki később elárulta őt. Azután lement velük, és egy sík mezőn megállt. Ott nagy csoport tanítvány sereglett köréje, és hatalmas tömeg vette körül Júdeából. Jeruzsálemből, Tirusz és Szidon tengerparti vidékéről. Ezek azért gyűltek össze, hogy hallgassák őt, és gyógyulást nyerjenek betegségükből. Meggyógyultak azok is, akiket tisztátalan lelkek gyötörtek. Az egész tömeg érinteni akarta őt, mert erő áradt ki belőle, és mindenkit meggyógyított.
Lk 6,12-19

Elmélkedés:
Két apostolt ünneplünk ma. Róluk nem sokat tudunk. Az fontos, hogy ott vannak Jézus mellett, majd pedig hirdetik az evangéliumot ott, hová a Lélek vezeti őket.
Lukács rendre úgy mutatja be Jézust, mint aki imádkozik. A nagy események az Atyával való kapcsolatában gyökereznek.
Mindebből számunkra is fontos, hogy éltünk minden mozzanata az imádságból forrásozzon. A Szentlélek minket is vezet, hogy felismerjük és megtegyük, amivel Jézusról és a feltámadás örömhíréről tanúságot tehetünk.

A Mária Rádióban elhangzott elmélkedés 2022.10.28-án.

—-

Az evangéliumok rendre szólnak arról, hogy Jézus egy-egy fontos lépés előtt imádságban tölti az éjszakát. Így történik az apostolok kiválasztása előtt is. A másik, amit felfedezhetünk, hogy egyrészt van egy csendes, imádságos időszak Jézus életében, és van a tömegekkel való törődés, tanítás, gyógyítás. Mindkettőt jó lenne eltanulnunk, megerősítenünk életünkben. A nagy döntések előtt legyen időm a csendes megfontolásra. Találjam meg a csendes, nyugalmas, a békés kapcsolatokra alkalmas, és tevékeny munkás időszakok helyes arányát életemben!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük