Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Szent Mátyás apostol

   Evangélium:

   Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben. Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket. Nagyobb szeretete senkinek sincs, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket, és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!

   Jn 15,9-17

Elmélkedés

Megtörve kicsit a nagyböjt elmélyülését ma Szent Mátyás apostolt ünnepeljük. Az ünnep evangéliumából talán leginkább az a mondat illik rá, hogy én választottalak titeket. Mátyás a csendes apostol, akiről szinte semmit nem tudunk. Milyen sokan vagyunk ma is, akik csendben, a hétköznapok hűségében éljük meg Isten szeretetét, keressük és találjuk meg azt a helyet, amit Atyánk nekünk szánt. Ha megmaradunk Isten szeretetében, ha egyre jobban barátunkká válik Jézus, ha engedjük, hogy a Szentlélek vezessen minket, akkor idei nagyböjtünk is gyümölcsöző lesz. Megerősödünk a feltámadás hitében, és megtaláljuk a tanúságtétel lehetőségét.

A Mária Rádióban 2023.02.24én elhangzott elmélkedés

—-

Ma nagyon sokan úgy értik a szeretetet, hogy valamilyen kellemes érzés keletkezik bennem. Természetesen szükséges, hiszen az embernek alapigénye, hogy megtapasztalja, hogy szeretik. Furcsán is hat Jézus szava: az az én parancsom, hogy szeressétek egymást. Hogy ez mit jelent, arra az evangélium következő mondata ad választ: senkinek sincs nagyobb szeretete, mint aki életét adja barátaiért. A szeretet tehát a másik felé fordulás, döntés a másik mellett.

Jézus a barátjának mond minket, mert tudtul adott mindent. Ismerjük életét, tetteit. A barátainkkal rendszeres kapcsolatban vagyunk. Milyen a kapcsolatom Jézussal? Törekszem-e arra, hogy megtegyem parancsait, ezáltal megmaradjak szeretetében? 

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük