Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Péntek, hamvazószerda után

   Evangélium:

   Keresztelő János tanítványai egyszer Jézushoz járultak, és megkérdezték tőle: “Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te tanítványaid viszont nem tartanak böjtöt?” Jézus így felelt nekik: “Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek a napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek.”

   Mt 9,14-15

Elmélkedés a Mária Rádióban 2022.03.04-én

   Elmélkedés:

A nagyböjt bevezető napjaiban a böjt témáját járhatjuk körül. Hiszen a vőlegény, Krisztus már feláldoztatott, már felment a mennybe, így mi is böjtölünk. Ezekben a napokban igyekszünk tudatosabban élni, kevesebbet fogyasztani, időt szánni Istenre és a másik emberre. Amennyire lehet, elállunk a világi dolgokról, és időnket Isten ügyének szenteljük.
Legyünk tudatosak, leleményesek ezekben a napokban. Ha komolyan megéljük a nagyböjt időszakát, sugárzóvá válik életünk, ezzel pedig megszólíthatjuk a mellettünk élőt.

Elmélkedés a Mária Rádióban 2024.02.16-án

—–

Most van itt az alkalmas idő, amikor a megtisztulás útját szeretnénk járni. Amikor elvitték a vőlegényt, amikor böjtölünk. Érdemes átgondolni a nagyböjtöt kezdő két mise könyörgést. Cselekedeteinket előzd meg sugallatoddal és kísérd segítségeddel – imádkoztuk tegnap. ma pedig: kísérd kegyelmeddel bűnbánati cselekedeteinket, külső önmegtagadásainkat belső megújulással tegyük teljessé. A liturgia és a Szentírás olvasása vezet bennünket nagyböjti utunkon. Éljünk bátran ezekkel az eszközökkel!

Számos helyről sok szép, értékes gondolatot találunk a nagyböjttel kapcsolatban. Mit kezdünk ezekkel? Van, amelyik megérint bennünket ott belül? Vagy csupán habzsoljuk az „élvezeteket” Keressük a csendet nagyböjt idején, hogy valóban találkozás lehessen Urunkkal és Megváltónkkal!

——

Megkezdődött a nagyböjt időszaka. Egyházunk előírása – sokak szerint túlzóan is – minimális. Talán könnyebb lenne pontos, részletes előírásokat betartani, mint megtalálni évről évre a nekem megfelelő formát. Ugyanakkor ebben azt fedezhetjük fel, hogy tudatosan kell terveznünk a nagyböjti időszakot. Tudom, mire vagyok képes, mitől szeretnék szabadulni. Mindez abban is segíthet, hogy kicsit másképp éljük meg ezt az időszakot, mint tavaly, hogy ne a megszokás vezessen, hanem a tudatos döntés Isten mellett. Ha a megtisztult lélek örömével szeretném a húsvétot ünnepelni, akkor fontos megtennem minden tőlem telhetőt. Ha valóban szeretnék eljutni az Isten Országába, akkor a kereszt, az erőfeszítés nem elriaszt, hanem bátorít, megerősít.

——

Megkezdődött a nagyböjt időszaka. Remélhetőleg sikerült átállnunk, beleállnunk a nagyböjt stílusába. Vállalásaink még könnyűek lehetnek, még visz a kezdet lendülete.

Mit jelent nekem a böjt? Tudok-e igazán Istenre figyelni?

Fontos lenne, hogy a böjti időszakot tudatosan, leleményesen éljük meg. Találjuk meg, a számunkra legmegfelelőbb módot. Jézus erejével járhatunk a nagyböjt útján, az Ő erejét mutathatjuk meg a világban.

Nagyböjt kezdete, a hamvazószerdát követő három nap mintegy prológus, bevezetés, egy felütés áll előttünk. A liturgia vezet és erősít bennünket. Isten kegyelme kíséri utunkat. Cselekedeteinket megelőzi sugallatával, és kíséri kegyelmével. Abban erősít meg, hogy külső cselekedeteink, önmegtagadásaink, vállalásaink a belső megtisztulást, megerősödést szolgálja.

—-

Nagyböjt kezdete, a hamvazószerdát követő három nap mintegy prológus, bevezetés, egy felütés áll előttünk. A liturgia vezet és erősít bennünket. Isten kegyelme kíséri utunkat. Cselekedeteinket megelőzi sugallatával, és kíséri kegyelmével. Abban erősít meg, hogy külső cselekedeteink, önmegtagadásaink, vállalásaink a belső megtisztulást, megerősödést szolgálja.

Az evangéliumban, a Jézushoz járulók szavában apró szemrehányást érezhetünk. A jézusi tanításban valóban kevés konkrétum hangzik el a böjttel kapcsolatban. Mégis – azt sejtem – hogy az a Jézus, akinek fontos volt megtartani népe vallási előírásait, a böjtöt sem hanyagolta el. Ezzel minket is tanít, hogy – a hegyi beszéd tanítása szerint – böjtünk ne magamutogató, hanem csendes belső történés legyen.

2021. 02.19-én a Mária Rádió napi evangélium magyarázata.

—-

Péntek van, Jézus Krisztus szenvedésének és halálának napja, bűnbánati nap. Nagyböjt péntekein kötelező a hústól való megtartóztatás.  

A böjt, a lemondás, az ennek nyomán megjelenő hiány lehetősége ad arra, hogy valami értékessel töltsük fel lelkünket. Keressük bátran azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek az elcsendesülésben, hitünk titkaiban való elmélyedésre.

Ugyanakkor kettősséget is tapasztalhatunk. Adventben sokan, akár naponta is, elmennek a hajnali szentmisére. Nagyböjtben ez sokkal ritkább. Bár a húsvét a legfontosabb ünnepünk, maga a készület talán kevésbé hangsúlyos.

Mi az a többlet, amit vállalok, miben más ez a negyven nap, mint az év többi napja?

Legyünk bátrak, leleményesek. Keressük a csendet, a lehetőségeket, hogy találkozzunk Jézus Krisztussal, Megváltónkkal!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük