Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Január 7.

Evangélium

Amikor Jézus meghallotta, hogy (Keresztelő) Jánost fogságba vetették, visszatért Galileába. Elhagyta Názáretet, és a tengerparti Kafarnaumban telepedett le, Zabulon és Neftali vidékén, hogy beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott:

„Zabulon földje és Neftali földje, a tenger útja, a Jordán vidéke,
a pogányok Galileája: A sötétben lakó nép nagy fényt lát, és fény virrad a halál honában s árnyékában ülőkre.”

Ettől kezdve Jézus tanítani kezdett. Ezt hirdette: „Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa!” Bejárta egész Galileát. Tanított a zsinagógákban, hirdette a mennyek országa örömhírét, és meggyógyított a nép körében minden betegséget és minden bajt. Híre elterjedt egész Szíriában. Hozzá vittek mindenféle beteget, akik különböző fájdalmas betegségekben és bajokban szenvedtek: még ördögtől megszállottakat, holdkórosokat és bénákat is, és ő mind meggyógyította őket. Nagy népsereg követte Galileából, Dekapoliszból, Jeruzsálemből, Júdeából és a Jordánon túlról.

Mt 4,12-17.23-25

Elmélkedés

Vízkereszt tegnapi ünnepe után végleg visszatérünk a hétköznapok világába. Vasárnappal a liturgiában lezárul a karácsony időszaka. Igaz, templomainkban még láthatjuk a karácsony díszeit, ezek segítenek őrizni karácsony örömét.

Jézus elkezdi nyilvános működését. Akit az angyalok dicsőítő éneke hirdetett, és a csillag fénye jelzett, mint a világ világossága lép elénk.

Mi, akik az ünnepben valóban Jézussal találkoztunk, szeretnénk az ő fényét tükrözni környezetünkben. Ebben segít a napi imádság, a szentírás buzgó olvasása, a liturgiába való bekapcsolódás.


2022.07.07-én a Mária Rádióban elhangzott elmélkedés

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük