Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Január 4.

Evangélium
Abban az időben (Keresztelő) János ott állt két tanítványával, és mihelyt meglátta Jézust, amint közeledett, így szólt: „Nézzétek, az Isten Báránya!” Két tanítványa hallotta, hogy (János) ezt mondta, és követni kezdte Jézust. Amikor Jézus megfordult, s látta, hogy követik, megkérdezte: „Mit kívántok?” Azok ezt felelték: „Rabbi – ami annyit jelent, hogy Mester – hol laksz?” „Jöjjetek, nézzétek meg!” – mondta nekik. Elmentek tehát vele, megnézték, hogy hol lakik, és aznap nála maradtak. Ez a tizedik óra körül volt. A kettő közül, akik hallották ezt Jánostól és követték (Jézust), az egyik András volt, Simon Péter testvére. Ő először testvérével, Simonnal találkozott, és szólt neki: „Megtaláltuk a Messiást, vagy más szóval a Fölkentet”, és elvitte Jézushoz. Jézus rátekintett, és így szólt hozzá: „Te Simon vagy, János fia, de Kéfásnak, azaz Péternek fognak hívni.”
Jn 1,35-42

Elmélkedés

Amikor szeretnék valakit megismerni, először is megszólítom. Ehhez persze oda kell menni hozzá, találkozni kell vele. Kevés, hogy az esetleges írásait elolvasom. Alap, kiindulópont lehet, de tovább kell lépni. Manapság – nekem legalábbis – nem könnyű megtenni ezt a lépést. Odamenni hozzá, legyőzni aggodalmaimat, megszólítani őt. Talán Jézussal is így vagyunk. Pedig, ha túl lépek félelmeimen, esetleges előítéleteimen, ha megszólítom Őt, akkor meghív magához, nála maradhatok, még jobban megismerhetem Őt!

Mester, hol laksz? Gyertek nézzétek meg!

Ott lakom a templomban. Gyere el gyakran hozzám. Hozd el örömeidet és bánatodat, értékeidet és hiányaidat! Adj nekem az időmből!

Ott lakom a szívedben. Gyere gyakran hozzám szíved csendjébe! Adj időt nekem!

Ott lakom a másik ember szívében. Családtagjaid szívében. Gyere hozzám, és hallgasd meg házastársadat, gyermekedet, rokonaidat! Osztozz örömükben és bánatukban! Vedd észre értékeiket és hiányaikat, szükségletüket!

Ott lakom a szomszédaid szívében. Látogasd meg, hallgasd meg őket!

Kérj bátran áldást rájuk, akár akkor is, ha nem jutsz elé hozzá!

Amikor találkoztál Velem, mondd el testvéreidnek!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük