Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Húsvét 4. hete, péntek

Evangélium:
Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: “Ne nyugtalankodjék a szívetek! Higgyetek az Istenben, és bennem is higgyetek! Atyám házában sok hely van. Ha nem így lenne, mondtam volna-e: “Elmegyek, és helyet készítek nektek?” Ha majd elmegyek, és helyet készítek nektek, ismét eljövök, és magammal viszlek titeket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok. Hiszen ismeritek az utat oda, ahová én megyek!” Ekkor Tamás így szólt: “Uram, mi nem tudjuk, hová mégy; hogyan ismerhetnénk hát az utat?” Jézus ezt felelte: “Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem juthat el az Atyához, csak általam.”
Jn 14,1-6


Elmélkedés:

Célunk az örök élet. Úton vagyunk felé.

Mai világunk egyre jobb navigációs eszközöket kínál.  Ha eltévedünk, rossz felé fordulunk, jelzi a visszatérés lehetőségét. Végső esetben kiírja, hogy fordulj vissza. Persze csak azt képes jelezni, ami be van táplálva. Éppen ezért vannak, akik rendszeresen frissítik ezeket az alkalmazásokat. Akkor visz jó helyre, ha a címet helyesen adtam meg.

Az örök élet felé vivő utunkon a szentírás és az imádság a legjobb útvonal jelző. Ha eltérünk erről az útról, lelkiismeretünk jelez, hogy fordulj vissza.

Jézus az út, az igazság és az élet, halljuk a mai evangéliumban. Bátran hagyatkozzunk tehát rá! Ő jó úton vezet az örök élet felé.

—-

A mai naptól kezdődően, egészen pünkösdig Jézusnak az utolsó vacsorán elhangzott búcsúbeszédét olvassuk. Húsvét és pünkösd fényében hallhatjuk a halálra készülő Jézus szavait. Mindegyik részletben találkozunk majd egy-egy fontos mondattal, jelzéssel.
A beszéd kezdetén Jézus biztat minket is. Atyám házában sok lakóhely van. Az oda vezető út pedig maga az Üdvözítő. A mai, racionalista gondolkodásunkkal nehéz elképzelni, hogyan férünk el ennyien majd odaát. Nehéz túllépni a megfoghatót, igazolhatót kereső gondolkodásunkon. Mégis, mert Jézus mondta, meg kell próbálnunk ezt megtenni. Imádságunk, Jézussal való kapcsolatunk segít, hogy túl lássunk a földi kereteken, és felfedezzük Istennek a földi életen túlmutató szeretetét!

—–
Úton járunk, célunk az örök élet országa. Minden úton van bizonytalanság. Mégis az ember szívesen vállalkozik rá, mert kíváncsi arra a helyre, ahova tart.
Az örök élet felé tartunk. Sokat nem tudunk róla, de mert Jézus hív és vezet, szívesen megyünk. Ma egy villanást láthatunk meg az Atya házából. Sok hely van, nem fog kikerülni a megtelt tábla. Ugyanakkor van felelősségem, hogy haladok-e ezen az úton. Jézus maga az út, Ő vezet bennünket. Ezzel a bizalommal szeretnék tovább haladni az örök élet felé.
—-

Amikor az ember messzi útra indul, van benne némi aggodalom. Minden sikerül-e? Minden kellőképpen elő van-e készítve? Ha a cél ismeretlen, ez a félelem nagyobb lehet. Végső célunk az örök élet, ahová vágyunk is, mert belénk van oltva, de félünk is tőle, mert tejesen ismeretlen területre érkezünk. Jézus ezért bíztat bennünket is ma, nem csak apostolait. Helyet készítek nektek, hogy ott legyetek, ahol én vagyok. Ismerős az út, amelyen haladunk, hiszen az maga Jézus. Ő vezet, mint Jó Pásztor, ő táplál, erősít az úton. Bízzuk rá magunkat ma is!

—-

A mai evangéliummal már egy kicsit a vasárnapra is figyelhetünk. A mai és a holnapi evangélium lesz a vasárnap evangéliuma. Mindez így kicsit jobban átjárhatja szívünket-lelkünket.
Milyen a hitem? Hogyan állok a feltámadás hitével? Húsvét ünnepe megerősített bennünket. Az ünnep mindig képes megnyitni szívünket. Jézus hazavár, helyet készít számunkra. Országába szeretnénk eljutni.
Milyen úton járok? Ahhoz, hogy egy úton haladni tudjak, világosan látnom kell a célt, ahová tartok! Célunk az Isten Országa. Persze ez egy távoli cél, de az irányt látnom kell. Ezen az úton vannak-e közelebbi céljaim? Ami konkrét, amit el tudok érni, és ami a cél felé vezet.
Manapság sok hír, vélemény, álláspont elhangzik. Ezek alakítják saját ismereteimet, nézetemet. Úgy tűnik, a mai világban vélemény diktatúrában élnünk. Az számít, hogy valakinek mi a véleménye, de hogy ez az igazsággal milyen viszonyban van, az nem fontos. Ismerem-e, keresem-e az igazságot? Mi az alapja az igazságnak, amit követni szeretnék? Min alapul az értékrendem?
Ahol az ember együtt halad az igazság útján Krisztussal, ott már mindenütt megvalósul a bensőséges és örömteli élet.

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük