Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Évközi 24. hét, péntek

Evangélium:
Abban az időben Jézus bejárta a városokat és a falvakat, tanított és hirdette az Isten országát. Vele volt a tizenkettő és néhány asszony, akiket a gonosz lelkektől és a különféle betegségektől megszabadított: Mária, melléknevén Magdalai, akiből hét ördög ment ki; Johanna, Heródes intézőjének, Kuzának a felesége; Zsuzsanna és még sokan mások, akik vagyonukból gondoskodtak róla.
Lk 8,1-3

Elmélkedés:
Jézus megy, tanít, gyógyít. Az evangélista igyekszik számos dolgot elmondani Jézus földi életéről. A mai szakasz egy átvezetés, egy megpihenés. Mint amikor egy focimérkőzésen a játékosok kicsit középen passzolgatnak, hogy utána új lendülettel vezessék a támadást.
A hétköznapok világába enged bepillantást Lukács evangélista. Jézus mellett ott vannak többen, nem csak az apostolok. Ők is fontos szereplők, rájuk is támaszkodik Jézus Isten Országának hirdetésében.
A ma egyházában is különféle feladatok vannak. Mindezek szükségesek, hogy az örömhír hallható legyen a világban. Vajon és a helyemen vagyok? Tudom, mi a feladatom? A legegyszerűbb háttér feladat is fontos Jézus szemében. Ezzel a bátorsággal keressem és tegyem a dolgomat az egyházban!
—-

Rövidke szakasz a mai, szinte lényegtelen mozzanatot beszél el. Jézus megy, és teszi, amire az Atya küldte. Ott vannak körülötte az apostolok, és még mások is. Gondoskodnak róla, segítik a tevékenységét.
Ma is sokszor ilyen csendes az Egyház élete. Mindenki teszi a dolgát. A tanító tanít, a segítők támogatják különféle módokon a munkáját. Nekem hol a helyem ebben a történetben? Én mivel veszem ki részemet az Egyház életéből?
—-

Az eucharisztikus kongresszus lehetővé tette, hogy megmutassuk, él az egyház. Mi is, a minket szemlélő világ is felfedezhette, hogy sokan vagyunk. Arra is rávilágíthatott, hogy mennyi háttér munka szükséges, mennyien vannak, akik a háttérben dolgoznak.
A mai evangélium Jézus földi működésének a hátterébe enged kicsit bepillantanunk. Nem csak az apostolok voltak ott Jézus körül. Asszonyok, akik gondoskodtak róla. Akik nem akartak előtérbe kerülni, mégis a szolgálatuk fontos és szükséges.
Fedezzük fel a magunk életében, keresztény közösségében is azokat, akik a háttérben tevékenykednek. Legalább időnként – egy imádsággal – köszönjük meg őket Urunknak!


Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük