Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Évközi 20. hét, péntek

Evangélium:
Abban az időben: Amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek, és egyikük, egy törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki: “Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?” Jézus így válaszolt: “Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a próféták.”
Mt 22,34-40


Elmélkedés:

Számos kérdés merülhet fel két ember között. Legtöbbször valóban nyitottsággal kérdez az érdeklődő. Milyen furcsa, hogy itt a törvénytudó alattomos szándékkal kérdez. Jézus felé gyakran fordulnak ilyen szándékkal. Gondoljam végig, hogyan szoktam kérdezni! Nyitottan, meghallgatva a választ?
A kettős főparancs összefügg egymással. Isten szeretetéből fakad az embertárs szeretete, viszont ha nem szeretem a másik embert., akit látok, hogyan szerethetem Istent, akit nem látok?
Ma figyeljünk tudatosan arra, hogyan kérdezek a másiktól, mennyire törekszem meghallgatni őt!

2022.08.19-én a Mária Rádióban elhangzott elmélkedés

—-

Lehet-e parancsba adni a szeretetet? Jézus máshol is mondja: azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást. Isten és emberszeretet, a két legfőbb parancs, összefügg egymással, kölcsönösen hatnak egymásra. Ha a szereteten pusztán egy jó érzést értek, ha csak annyi, hogy szeretek a másik közelében lenni, akkor ezt parancsolni nem lehet. De a szeretet sokkal több ennél. Döntés a másik mellett. Értelmi tevékenység azért, hogy a másiknak jó legyen. Erre tudatosan kell törekednem. Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja barátaiért.
Mit gondolok a szeretetről? Hogyan próbálom szeretni a másikat, a mellettem élőt?
—-

Melyik a legfőbb parancs? Az ószövetség népe igyekezett mindent körülbástyázni parancsokkal. Így érthető a kérdés, bár a kérdező szándékáról az evangélista nem éppen pozitívan szól. Ha ennyi parancsa van, nem egyszerű látni, kinek melyik a fontos. Jézus a szeretet kettős parancsát emeli ki. A kettő persze szorosan összefügg, hiszen Isten szeretetéből következik a másik ember szeretete, de ha nem szeretem az embertársamat, akit látok, hogyan szerethetem az Istent, akit nem látok. Milyen az én szeretetem? Hogyan tudom megmutatni, kifejezni? A másik vajon érti-e, érzi-e, hogy én szeretettel fordulok feléje? Megannyi kérdés, amely a szeretettel kapcsolatban felmerülhet. ma éljem tudatosan a szeretetemet! Találjam meg, hogy a másik, a számomra fontos, személynek hogyan tudom megmutatni, hogy szeretem őt!

—-

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük