Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Évközi 11. hét, péntek

   Evangélium:

   Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: “Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, a tolvajok meg kiássák és ellopják. Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda meg nem emészti, sem a tolvajok ki nem ássák és el nem lopják. Mert ahol a kincsed van, ott van a szíved is. A test világossága a szem. Ha szemed ép, egész tested világosságban lesz. De ha szemed elhomályosodik, egész tested elsötétedik. Ha tehát a világosság benned sötétség, maga a sötétség mekkora?”

   Mt 6,19-23

   Elmélkedés:

   Kosztolányi Dezső sóhajt fel a Boldog szomorú dal című versében:

Hogy jaj! valaha mit akartam,
Mert nincs meg a kincs, mire vágytam,
A kincs, amiért porig égtem.
Itthon vagyok itt e világban
S már nem vagyok otthon az égben.

Ahol a kincsed, ott a szíved, halljuk a mai evangéliumban. Mi is az én kincsem? Amiért szinte porig égtem? Látom-e még a végső célt, az örök üdvösséget?

Milyen ó lenne, ha a földi kincseink, amiket oly szorgosan gyűjtögetünk, az örök élet útján erősítenének meg!

A Mária Rádió nap evangéliuma műsorában 2022.06.17-én elhangozott elmélkedés

Lázár Ervin meséjében Szegény Dzsoni a számára felkínált kincsre azt válaszolja a boszorkának, hogy mit kezdjek ezzel a sok kacattal. ha ezeket elfogadom, oda lesz a szabadságom, nem vándorolhatok kedvemre. Később rátalál arra a kincsre, Árnikára, akiért érdemes ezt a fajta szabadságot odaadni. Mi az a kincs, amelyre vágyom, amit szeretnék elérni, megkapni? Mi az, amihez ragaszkodom, amit semmiképpen nem szeretnék elengedni? Ha csak földi dolgokra, kincsekre vágyom, akkor elvesztem a kapcsolatot az éggel. Ott an a szíved, ahol a kincsed. Legfőbb kincsünk az örök élet, ezért érdemes élni, vállalni a küzdelmeket, az erőfeszítéseket, ezért érdemes minden mást odaadni.

Ahol a kincsed, ott a szíved! Tegyük fel a kérdést, mi a legfontosabb életemben? Mi a végső célom? Nyilvánvaló, hogy szükség van bizonyos földi javakra. Ugyanakkor veszély, hogy itthon vagyok itt a világban, de jaj, nem vagyok otthon az égben.
A mai nap legyen alkalom arra, hogy megerősítsük azt a vágyunkat, hogy szeretnénk Isten Országába eljutni. Ha ebben biztos lábakon állunk, akkor meglátjuk, hogy a földi kincseink, a személyes kapcsolataink mennyire segítenek minket az örök élet útján.

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük