Kategóriák
C évben Heti hírlevél elmélkedései

Évközi 31. vasárnap C év

2022

Egy találkozás története
Zakeus hallott Jézusról. Hogy éppen kitől, hogyan, az nem lényeges. Talán éppen azért, hogy magamat be tudjam helyettesíteni. Honnan, hogyan hallottam Jézusról. És vajon a környezetem hall Jézusról? Merem-e világi környezetben is használni a keresztény jeleket. Akár egy keresztvetést, egy imát étkezés előtt, vagy sorolhatnánk még.
Zakeus tett azért, hogy találkozzon Jézussal. Én mit teszek ezért? Túl a vasárnapi szentmisén próbálok-e időt szánni Jézusra?
Jézus a nevén szólítja Zakeust. Engem hol és mikor szólított a nevemen Jézus? Érdemes újra és újra felidézni!
Zakeus vendégül látja Jézust. Közben rádöbben arra, mit kell tennie, hogy ez a találkozás ne egyszeri legyen. Nézzük meg bátran, nekem mit kell tennem, hogy Jézus állandó jelenléte megvalósulhasson életemben?
Jézus túllát a zajongó tömegen. Észreveszi az apró gesztust. Mi, akik ma ott vagyunk Jézus körül, csupán arctalan tömegként vagyunk ott, vagy egy meghívó, befogadó közegként? Hogyan tudjuk vonzóvá tenni a közösséget, megmutatni, és meghívó erejűvé formálni plébániánkat?

2019

Jézus téged is a neveden szólít!
Mindenszentek ünnepe után láthatjuk ma Zakeust, aki szokatlan módon keresi Jézus közelségét. Bár a maga módján akarja az Urat látni, de a találkozás mégis beemeli őt a közösségbe.
Hol a helyem ebben a történetben? Legtöbben ott vagyunk Jézus közelében, a körülötte lévő tömegben. Ennek ujjongása viszont könnyen elnyomhatja Jézus hangját. Már nem őt követem, csupán sodródom a tömeggel.
Jézus nevén szólítja Zakeust. De nemcsak őt, hanem minket is. Személyesen ismer, látja képességeimet és gyengeségeimet. Azért jött, hogy életem legyen és bőségben legyen. Hogy meghalljam szólítását, ki kell lépnem, a tömegből, fel kell fedeznem a csendet.
Hogyan válaszolok Jézus szólítására? Befogadom Őt házamba? Készen vagyok tenni valamit, odafordulni másokhoz, megosztani azt, amim van?
Jézussal haladunk az üdvösség útján. Az ünnepek alkalmat adnak a megállásra, a hallgatózásra. Szentjeink, előttünk járt családtagjaink segítenek minket példájukkal. Mutatják az utat, jelzik, hogy Isten kegyelmével elérhető az Ő Országa.
Ezekben a napokban, amikor emlékezünk szeretteinkre, idézzük fel, hogy mit köszönünk meg nekik! Felfedezhetjük azt is, hogy az előttünk jártak értékeiben végső soron Isten kegyelmére találunk. Tulajdonképpen tehát Istennek köszönjük meg mindazt, amit azoktól kaptunk, akikre emlékezünk.

2016

Szeretnénk Jézust látni.
Zakeus története Lukács sajátja. Felfedezhető benne Isten irgalmassága, odafigyelő szeretete.
A történetben három szereplőt láthatunk, a tömeget, Zakeust és Jézust.
A tömeg követi Jézust. Szeretne újabb csodákat látni, szeretné Jézus szavait hallgatni. Ugyanakkor ez a tömeg arctalan és passzív. Csak befogadni akar, csak Jézus dicsőségében szeretne fürdeni. Jó ott lenni Jézus közelében, de hogy mennyire fogadja be az Ige magvait, mennyire fordul termővé, az már nagy kérdés. Milyen sokan vagyunk így. Bár ott vagyunk Jézus közelében, mégis elbújunk a tömegben, sodródunk az eseményekkel, de elveszítjük a tudatosságot, a belénk hullott magvetés terméketlen marad.
Zakeus ki akar lépni a tömegből. Szeretné Jézust látni. Olyat tesz, ami szokatlan, ami nem illik a szerepéhez. Felmászik egy fügefára. Helyzete – vámos – nem teszi lehetővé, hogy a tömegen át furakodjon oda Jézushoz. Van bátorsága megtenni egy lépést, nem törődik azzal, mit szólnak hozzá. Majd örömmel fogadja Jézust házába. Ugyanakkor, ha itt megállt volna, akkor a találkozás egyszeri maradt volna. Jézus figyelme, közelsége további lépésekre indítja. Jóvátételt – kétszeresen – ígér, és a szegények támogatását. Megérinti szívét Jézus jelenléte, gyümölcsöt hoz benne a találkozás öröme. Merek-e kilépni a megszokottból? Hogyan lesz bennem termővé a hallgatott Ige? Mit teszek azért, hogy másokhoz is eljusson Jézus irgalmas szeretete?
Ha Jézusra figyelünk e szakaszban, azt látjuk, hogy észreveszi a lényegest, nem csupán az őt körülrajongó tömegre figyel. Észreveszi az apró gesztusokat, és megjutalmazza jelenlétével. Milyen sokszor nehéz nekem is meglátni az apró lépéseket, meghallani a halk hívó szót. A világ zajában különös érzék kell ahhoz, hogy az igazán lényegest meghalljam. Kérjük ehhez bátran Jézus segítségét!

2013

Egy megtérés története
Jézus működése nem marad titokban. Sokan hallanak róla, többen beszélnek róla. Zakeus is hall Jézusról, ezért szeretne vele találkozni. A találkozásért gondol egy merészet, egy szokatlant, főleg tekintélyes embertől váratlant. Felmászik egy fára. Jézus, aki a legapróbb jelre is reagál, észreveszi és megszólítja őt. Zakeus örömmel fogadja házába, és megtérésének valódi jeleként osztja meg vagyonát, kártalanítja az előírtnál jobban a megkárosítottakat.
Vegyem számba saját Jézushoz vivő utamat! Kitől hallottam Jézusról? Hogyan találkoztam vele? Milyen következménye lett életemben?
Hol vagyok én ebben a történetben? Keresem a Jézussal való találkozást, vagy csupán a szemlélődő tömegben vagyok? A tömeg ott van ugyan Jézus közelében, hallgatja is szavát, de tenni nem hajlandó semmit. Sütkérezik a híres ember fényében, de elkötelezettséget alig vállal.
Hogyan vagyok jelen a keresztény közösségben? Milyen sokan vannak, akik oda mennek, ahol híres ember szónokol, ahol jól érezheti magát, de ha tenni kell valamit, akkor rögtön sorolják a kifogásaikat.
Ma Jézus arra halad, ahol te vagy. Téged is néven akar szólítani. Ma a te házadba akar betérni. Készen vagy-e fogadni Őt? Meg tudod-e tenni azt a lépést, ami talán húsodba vág, de amely nélkülözhetetlen a Jézus követés további útjához? Bátran lépj ki a névtelen tömegből, hogy a krisztusi úton elkötelezettek közé léphess!

2010

Szeretném látni Jézust!
Zakeus, a vámosok feje hallott Jézusról, szeretné látni Őt. Alacsony termete miatt, és mint a vámosok feje, nem törhetett át a tömegen, váratlan megoldáshoz folyamodik. Felmászik egy fára, ahol Jézus elhalad, Ő pedig értékeli erőfeszítését, leleményességét, és betér hozzá.
Hallott Jézusról. Talán Bartimeus meggyógyítását, talán más gyógyításokat, esetleg a kolléga, Máté meghívását.
Leleményes volt a találkozás kieszközlésében. Mennyire mosolyognánk egy tekintélyes emberen, aki fára mászik. Nem törődik a megvető, gúnyos megjegyzésekkel, mert fontos számára Jézus.
A találkozás hatással volt életére. Vagyonából bőségesen ad a szegényeknek, a kártérítés pedig duplája az elvártnak.
Én hogyan, kitől hallottam Jézusról? Él-e bennem érdeklődés Jézus alakja, tanítása iránt?
Akarok-e találkozni Jézussal? Mit vállalok érte? Elviselem-e környezetem gúnyos, lekicsinylő megjegyzéseit?
Mi a következménye életemben a Jézussal való kapcsolatomnak?
Adjunk hálát azért a helyzetünkért, hogy naponta találkozhatunk Jézussal, táplál és erősít kegyelmével! Keressük az alkalmakat, ahol beszélhetünk Jézusról! Merjük egész életünket tanítása szerint alakítani!

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük