Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Évközi 5. hét, péntek

   Evangélium:

   Jézus eltávozott Tírusz vidékéről, és Szidonon át a Galileai-tóhoz érkezett, a Tízváros környékére. Ott egy süketnémát vittek hozzá, és kérték, hogy tegye rá a kezét. Jézus félrehívta őt a tömegből, ujját a fülébe dugta, majd nyállal megérintette a nyelvét. Azután föltekintett az égre, fohászkodott, és így szólt: “Effeta”, vagyis “Nyílj meg!” Erre megnyílt a süket füle, megoldódott a nyelve, és érthetően beszélt. Jézus megparancsolta, hogy ezt senkinek se mondják el. De minél jobban tiltotta, annál inkább hirdették. Szerfölött csodálkoztak, és azt mondták: “Mindent jól cselekedett: a süketeknek visszaadta hallásukat, a némáknak pedig a beszédet.”

   Mk 7,31-37

   Elmélkedés:

Jézus gyógyít. Bár a mai szakaszban nem csupán szól, hanem jelképes cselekedetet is tesz, de mégis az isteni működést láthatjuk benne.

A fül és a nyelv. Hallás és beszéd. Alapvető tulajdonsága, lehetősége az embernek. Hallgatni arany, beszélni nehéz, tarja a mondás. De József Attila vers sora is eszünkbe juthat: fecseg a felszín, és hallgat a mély.

Hallani, meghallani, meghallgatni. Három – egyre mélyülő – szint.

Beszélni vagy szólni. Magyar nyelvünk egy-egy fogalomra több szót is használhat, gyakran más – más tartalommal, értelmezési árnyalattal. A beszédnek művészete van. Úgy szólni, hogy segítsem a másikat, ő megértse szándékomat, de mégis az igazsághoz ragaszkodni.

Kérjük ma Jézustól, hogy adjon halló fület, értelmes nyelvet, érző szívet!  

—-

Jézus gyógyít. Ennek híre egyre jobban elterjed. Mit fedezhetünk fel a csodákban? Egyrészt Jézus szavával gyógyít. Ahogyan Isten is teremtette a világot. Tetteiben tehát Isten mutatkozik meg. Ugyanakkor az izaiási messiási jövendölés is teljesedni látszik. A vakok látnak, a sánták járnak, a süketek hallanak. A nyitott szívű ember felfedezheti benne Isten különleges jelenlétét. Jézusban maga az Isten jött el a világba.

Ma is felfedezhetem Isten működését. Ma is megtapasztalhatom gyógyító szeretetét. Mennyire nyitott a szívem? Hogyan keresem Isten tetteit életemben?

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Egy hozzászólás a(z) “Évközi 5. hét, péntek” című bejegyzéshez

köszönöm. J.Attila nekünk itt Szárszón különösen fontos. Jo érzés ha másnak is megnyílik. Effeta. De Colores.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük