Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Évközi 5. hét, péntek

   Evangélium:

   Jézus eltávozott Tírusz vidékéről, és Szidonon át a Galileai-tóhoz érkezett, a Tízváros környékére. Ott egy süketnémát vittek hozzá, és kérték, hogy tegye rá a kezét. Jézus félrehívta őt a tömegből, ujját a fülébe dugta, majd nyállal megérintette a nyelvét. Azután föltekintett az égre, fohászkodott, és így szólt: “Effeta”, vagyis “Nyílj meg!” Erre megnyílt a süket füle, megoldódott a nyelve, és érthetően beszélt. Jézus megparancsolta, hogy ezt senkinek se mondják el. De minél jobban tiltotta, annál inkább hirdették. Szerfölött csodálkoztak, és azt mondták: “Mindent jól cselekedett: a süketeknek visszaadta hallásukat, a némáknak pedig a beszédet.”

   Mk 7,31-37

   Elmélkedés:

Apró mozzanatok a mai evangéliumból. Süketnémát visznek Jézushoz. Persze nem ő az egyetlen. Viszik, vagy mennek maguk, mert ha csak a ruhája szegélyét érintem is, meggyógyulok. Ma mintha mindent magunk akarnánk megoldani. Nem hallgatok se barátra, se orvosra. Számos olyan, a bensőnket érintő nehézség is lehet, amelyet Jézushoz vihetek. Éljek bátran ezzel a lehetőséggel!
Jézus kiviszi a tömegből a beteget. Csak vele akar foglalkozni. Most ő a fontos. Ki tudom-e zárni a zajos világot, amikor a másik a fontos a számomra? Milyenek a személyes kapcsolataim?
Mindent jól tett, a süketeknek visszaadta hallásukat, a némáknak pedig a beszédet. Jézus csodáiban ráismerhetünk Izaiás messiási jövendöléseire. Ahogy majd a Márk evangélium végén a százados kimondja a következtetést: Ez az ember valóban az Isten Fia volt.

Jézus járja az útját. Tanít, gyógyít. A beszámolókban újra és újra felfedezhetjük, amit mai szakaszunkban a csodát látok megfogalmaznak: mindent jól tett, a süketeknek visszaadta hallásukat, a némáknak pedig a beszédet. Vajon meghalljuk ebben az izaiási jövendölést, mely a messiási időkről szól?
Egy apró mozzanat. Jézus a beteget félre hívja a tömegből. Máshol is látjuk, csak vele akar foglalkozni. Félre hívja a tömegből, a zajos, mozgó emberek közül.
Ma, és napról napra, Jézus téged is, engem is félrehív a zajos világból. Keressük bátran a csendet, a békességet. Legyen időnk arra, hogy lekapcsoljunk minden eszközt, kizárjuk a zajforrásokat. Ezek nem önmagukban rossz dolgok, mégis akadályoznak az Istennel való személyes kapcsolatban.
Ma Jézus újra hallóvá, meghallgatóvá akar tenni, hogy jól tudjunk szólni.

2022.02.11-én a Mária Rádióban elhangzott elmélkdés

Jézus gyógyít. Bár a mai szakaszban nem csupán szól, hanem jelképes cselekedetet is tesz, de mégis az isteni működést láthatjuk benne.

A fül és a nyelv. Hallás és beszéd. Alapvető tulajdonsága, lehetősége az embernek. Hallgatni arany, beszélni nehéz, tarja a mondás. De József Attila vers sora is eszünkbe juthat: fecseg a felszín, és hallgat a mély.

Hallani, meghallani, meghallgatni. Három – egyre mélyülő – szint.

Beszélni vagy szólni. Magyar nyelvünk egy-egy fogalomra több szót is használhat, gyakran más – más tartalommal, értelmezési árnyalattal. A beszédnek művészete van. Úgy szólni, hogy segítsem a másikat, ő megértse szándékomat, de mégis az igazsághoz ragaszkodni.

Kérjük ma Jézustól, hogy adjon halló fület, értelmes nyelvet, érző szívet!  

—-

Jézus gyógyít. Ennek híre egyre jobban elterjed. Mit fedezhetünk fel a csodákban? Egyrészt Jézus szavával gyógyít. Ahogyan Isten is teremtette a világot. Tetteiben tehát Isten mutatkozik meg. Ugyanakkor az izaiási messiási jövendölés is teljesedni látszik. A vakok látnak, a sánták járnak, a süketek hallanak. A nyitott szívű ember felfedezheti benne Isten különleges jelenlétét. Jézusban maga az Isten jött el a világba.

Ma is felfedezhetem Isten működését. Ma is megtapasztalhatom gyógyító szeretetét. Mennyire nyitott a szívem? Hogyan keresem Isten tetteit életemben?

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

2 hozzászólás a(z) “Évközi 5. hét, péntek” című bejegyzéshez

köszönöm. J.Attila nekünk itt Szárszón különösen fontos. Jo érzés ha másnak is megnyílik. Effeta. De Colores.

Tisztelt Ákos atya! Köszönöm a csendről szóló tanítását.

Tisztelettel: Bagosi Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük