Kategóriák
Hétköznapi evangéliumok és gondolatok

Évközi 10. hét, péntek

Evangélium:
Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: “Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Ha a jobb szemed bűnre visz, vájd ki, és vesd el magadtól. Jobb neked, ha elvész egy testrészed, minthogy egész tested a kárhozatra kerüljön. Ha a jobb kezed visz bűnbe, vágd le azt, és vesd el magadtól. Mert jobb neked, ha egy testrészed vész el, minthogy egész tested a kárhozatra jusson. És ezt is mondták: Aki elküldi feleségét, adjon neki válólevelet. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elküldi feleségét – kivéve hűtlenség esetét -, okot ad neki a házasságtörésre, és aki az elbocsátott nőt veszi feleségül, házasságtörést követ el.”
Mt 5,27-32


Elmélkedés:
Visszatérve az évközi időbe, a hétköznapi szentmiséken a hegyi beszédet kezdtük el olvasni Máté evangéliumából. Igaz, a hét ünnepei miatt több szakasz kimaradt. A 8 boldogság útján akar Jézus vezetni bennünket. Viszont ezt egyedül nem érhetem el, szükség van az emberi kapcsolatokra. A hegyi beszéd kapcsolataink egy-egy mozzanatára mutat rá. Pozitívan is – világossággá, sóvá válni – és negatívan is. Mai szakaszunk a legszorosabb emberi kapcsolatot, a házasságot állítja elénk. Ma sokkal törékenyebbnek tűnik a szeretet szövetség férfi és nő között. Ezért jobban kell figyelni arra, mit teszek a szeretet megvalósulásáért, mennyire élem tudatosan az életemet, mennyire vagyok fegyelmezett beszédben, öltözködésben.
Jézus kemény szavakat mondd. Van, hogy erre is szükség van. Ha megérzik mögötte a szeretetet, akkor segíteni tudnak az erős kifejezések.

—-

A boldogságok nyomán indultunk el a héten a napi evangélium olvasásakor. Igazán boldog akkor lehetek, ha kapcsolatom Istennel és a másik emberrel rendben van. A hegyi beszéd, amelynek kezdete a 8 boldogság, ezekre a kapcsolataimra irányítja a figyelmet.
Legalapvetőbb kapcsolat a férfi és a nő kapcsolata. Egymásban találnak igazi segítőtársat. Persze leginkább abban az egyetlenben, akivel egész életét összeköti az ember. Csakhogy ez nem megy automatikusan. Sokan ott hibázzák el, hogy azt gondolják, automatikusan megy. Ha pedig nem, akkor jön a kifelé kacsingatás. De van egy másik oldal is, amit ma tudatosítani kell. Én nem keltek-e rossz felé vivő vágyat a másikban. Viselkedésemmel, öltözködésemmel.
Ha komolyan veszem a parancsokat, (milyen könnyen elfeledkezünk az utolsó kettőről) akkor könnyebb lesz a boldogság útján járni!

A boldogságok nyomán indultunk el a héten a napi evangélium olvasásakor. Igazán boldog akkor lehetek, ha kapcsolatom Istennel és a másik emberrel rendben van. A hegyi beszéd, amelynek kezdete a 8 boldogság, ezekre a kapcsolataimra irányítja a figyelmet.
Mai szakaszunk egyrészt a kísértést állítja elénk. Fedezzem fel, mi az, ami a legnagyobb kísértést jelenti életemben! Ettől – akár a legdrasztikusabb módon is – szabaduljak meg. A másik terület, amelyben manapság különösen is sok a nehézség, a házasság. Kísértés, ma talán különös erővel jelentkezik, hogy könnyen kilépjek ebből a kapcsolatból. Maga a válólevél is már védelmet jelentett, mert le kellett írni a problémát, mégis arra vezetett, hogy kevesebb erőfeszítést tegyek a kapcsolat gyógyításáért.
Mit teszek a kapcsolataiméért? Hogyan próbálom megőrizni, megerősíteni? Isten nem teherként adja ezeket a parancsokat, hanem azt szeretné, ha megtapasztalnánk, hogy erejével minden nehézség legyőzhető!

—-

Sok évvel ezelőtt valaki azzal jött, hogy nem kell a szentírást magyarázni. Amikor ezt a szakaszt idéztem neki, azzal válaszolt, hogy azt nem úgy kell érteni. Mire mondtam neki, látod, máris magyarázod a Szentírást.
Kemény szavak ezek Jézustól. Ha szó szerint vennénk, mennyi félkezű vagy félszemű ember jönne velünk szemben. De az se megoldás, hogy akkor semmibe vesszük ezeket a szavakat. Jézus kemény szavakkal hívja fel valamire a figyelmet. A csonka, testi hiánnyal élő ember mennyi nehézséggel kell, megküzdjön. Az Isten országa olyan érték, amiért még az ilyen helyzetet is vállalnunk kell, ha a bűntől való menekülésnek ez a lehetősége.
Jézus arra tanít, hogy vegyük komolyan az életünket, éljük tudatosan mindennapjainkat, és tartsuk távol magunkat mindattól, amit gondolattal szóval, cselekedettel vagy mulasztással vétkezhetünk. Mindezt nem a magunk erejéből kell megtennünk, mert Jézus kegyelme kísér és erősít minket.

A hegyi beszéd Máté evangéliumának hangsúlyos része. Ezekben a napokban ezt olvassuk folyamatosan a hétköznapi szentmisék evangéliumaként. Jézus, mint új Mózes, törvényt hirdet. Érdekes talán, hogy a boldogságokkal kezdi a beszédet, hogy meglássuk, mindezek a szabályok örök boldogságunkat szolgálják.
Megtapasztaltuk az elmúlt majd három hónapban, hogy emberi kapcsolatainkra mennyire szükség van. Persze az is kiderülhetett, hogy kivel fontos megőrizni a jó viszonyt, és kit kell elengednem.
Mai szakaszunk a házastársi kapcsolatra irányítja figyelmüket. Sejtjük, ezt a legközelibb, legerősebb, leginkább magamat adni szükséges kapcsolatot fenyegeti a legtöbb veszély. Ezért is ezek a kemény szavak Jézustól.
Érdemes feltenni a kérdést: mit tanultam a karantén idején kapcsolataim terén? Miben formált, alakított ez az időszak? Mit tehetek azért, hogy emberi kapcsolataimat sokkal tudatosabban irányítsam?

Szerző: Ákos atya

1962-ben születtem, 1992-ben szenteltek pappá Esztergomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük